Roughness coefficient for compound channels with macro roughness elements
Makro pürüzlülük elemanlı bileşik kanallarda pürüzlülük katsayısı
  1. Tez No: 119080
  2. Yazar: MERT USTAÖMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYDIN, DR. MEHMET ALİ KÖKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makro pürüzlülük, Bileşik kanal, Manning pürüzlülük katsayısı iv, Macro roughness, Compound channel, Manning roughness coefficient iii
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
öz MAKRO PÜRÜZLÜLÜK ELEMANLI BİLEŞİK KANALLARDA PÜRÜZLÜLÜK KATSAYISI USTAÖMER, Mert Yüksek Lisans, înşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İsmail AYDIN Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Mehmet Ali. KÖKPINAR KASIM 2002, 90 Sayfa Taşkın yataklarında makro pürüzlülük elemanları bulunan bileşik kanallarda Manning pürüzlülük katsayısı incelenmiştir. Yan ve ana kanallardaki hız dağılımları pitot tüpü yardımıyla ölçülmüştür. Manning formülasyonunda ki, makro pürüzlülük elemanlarım modellemek amacıyla ağırlıklı alan, ağırlıklı ıslak çevre ve akım hacmi oranı parametreleri geliştirilmiştir. Prandtl'ın karışım uzunluğu teorisi uygulanarak, ölçülmüş hız profillerinden ana kanal ve yan kanal arasındaki yüzeyde oluşan kesme gerilmeleri bulunmuştur. Yan kanalın eğim hesabı için, ana kanalın yan kanal üzerindeki sürükleme etkisini de içeren bir metot sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROUGHNESS COEFFICIENT FOR COMPOUND CHANNELS WITH MACRO ROUGHNESS ELEMENTS USTAÖMER, Mert M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ismail AYDIN Co-supervisor: Dr. Mehmet Ali KÖKPINAR November 2002, 90 Pages Manning's roughness coefficients for macro roughness elements on the flood plains of compound channel are investigated. Velocity field is measured by pitot tubes in the main and side channels. Weighted area, weighted wetted perimeter and flow volume ratio concepts are introduced in order to model the macro roughness elements into the Manning's formulation. The shear stresses at the interface of the side, and main channels are evaluated from the measured velocity profile by employing Prandtl's mixing length theory. A method of correction for the slope of the side channel is proposed to include the traction effect of the main channel on the side channel.