Face detection using a mixture of subspaces
Altuzayların karışımını kullanarak yüz bulma
- Tez No: 119120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. AYDIN ALATAN, DOÇ. DR. M. METE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüz bulma, Alt-uzayların karışımı, En-yakın-orta-deger sınıflayıcısı, Bayes sınıflayıcısı vı
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz ALT-UZAYLARIN KARIŞIMINI KULLANARAK YÜZ BULMA Taşlıdere, Ezgi Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. A. Aydın Alatan Ortak Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. M. Mete Bulut Eylül 2002, 109 sayfa İnsan yüzü bulma, video konferans, insan-bilgisayar etkileşimi, içerik tabanlı görüntü çağırma ve atomatik yetkilendirme gibi alanlarda uygulamaları olan önemli bir araştırma konusudur. Yüz bulma problemi, görüntüde insan yüzü olduğunu belirlemek ve varsa, pozisyon, ölçek, yön ve ışıklandırma koşullarına bağlı olmadan her insan yüzünün konumu bulmak olarak açıklanabilir. Bu konuya yönelik yaklaşımlar niteliğe dayanan ve imgeye dayanan metodlar olarak iki ana gruba ayrılabilir. İmgeye dayanan metodumuzda, yüz veyüz-olmayan sınıfların ayrımını belirginleştirmek için lineer alt-uzay boyut düşürme tekniği uygulanmaktadır. Yüz ve yüz-olmayan uzayları, uzaylardaki değişkenliklerden dolayı alt-uzaylara bölünmüştür. Yüz ve yüz-olmayan veriler gruplandırıldıktan sonra, iki farklı sınırlayıcı kullanılmıştır:“en-yakın-orta-deger sınırlayıcısı”ve“Bayes sınıflayıcısı”.“Bayes sınırlayıcısı”için, yüz ve yüz- olmayan sınıflarının dağılımını modellemek için Gaussian dağılımı kullanılmıştır. Gözlemler, sınıflayıcıların benzer performanslar verdiğini göstermiştir. Sistemin performansını artırmak ve renk bilgisini kullanabilmek için niteliğe dayalı bir metod olan ten rengi filtresi ön-işlem basamağı olarak kullanılmıştır. Sonuçlar, alt-uzayların karışımını temel alan bu sistemin yüz bulmak için etkili bir sistem olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, alt-uzay metodlarının genel nesne tanıma problemlerinde de etkili bir biçimde kullanılabileceği sonucu çıkarılabilir. Ayrıca, renkli resimler için, önerilen ön-işlem basamağının sistemin performansını artırdığı gözlenmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FACE DETECTION USING A MIXTURE OF SUBSPACES Taşhdere, Ezgi M.S, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Aydm Alatan Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Mete Bulut SEPTEMBER 2002, 109 pages Human face detection is an important research area with several applications in video conferencing, human-computer interaction, content-based image retrieval, and automatic authorization. Face detection problem can be stated as, determining whether there are human faces in the image, and if there are, returning the location of each human face in the image, regardless of its position, scale, orientation and lighting condition. m