Effect of particle shape and size on incipient motion of solid particles
Dane şekli ve büyüklüğünün katı parçaların harekete geçmesine etkisi
- Tez No: 119121
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Harekete geçiş, katı madde hareketi, dane şekli, dane büyüklüğü. iv, Incipient motion, sediment transport, particle shape, particle size. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz DANE ŞEKLİ VE BÜYÜKLÜĞÜNÜN KATI PARÇALARIN HAREKETE GEÇMESİNE ETKİSİ Defiıe, Zafer Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mustafa Göğüs Eylül 2002, 115 sayfa Bu çalışmanın amacı dane büyüklüğü ve dane şeklinin akarsulardaki danelerin harekete geçmesindeki etkilerinin incelenmesidir. Çalışmada, farklı şekillerdeki ve boyutlardaki 22 adet danenin yalnız başına olduğu zamanki harekete geçişleri laboratuvarda eğimi değiştirilebilen, dikdörtgen kesitli kanalda incelenmiştir. Bu konu üzerinde daha önce yapılmış olan çalışmaların çoğunun aksine, gevşek maddeden oluşan taban yerine, deneyler boyunca pürüzsüz sabit yatak ve dane büyüklüğüne göre daha küçük yükseklikte hareketi engelleyici eleman kullanılmıştır Engelleyici elemanın yüksekliğinin parça yüksekliğine oranı 1/5 olarak sabit tutulmuştur. Kanal eğimini veya debiyi ya da her ikisini birden değiştirerek belli bir sürükleme gerilimi menzili kaplanmış, akım derinliği boyunca hız profilleri ölçülmüştür. Teorik analiz sonucunda belirlenen boyutsuz hidrolik parametreler arasında ilişkiler kurulmuştur. Belli şelkillerdeki katı parçaların harekete başlama anındaki akım koşullarının uygulamalı olarak belirlenmesi için kullanıma elverişli çeşitli eşitlikler elde edilmiş ve grafiksel temsiller sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF PARTICLE SHAPE AND SIZE ON INCIPIENT MOTION OF SOLID PARTICLES Defhe, Zafer M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Göğüs September 2002, 115 pages The aim of this study is to investigate the effect of shape and size of solid particles on their initiation of motion in flowing water. Initial motions of 22 solitary particles having different shapes and sizes were observed in a tilting flume of rectangular cross-section at the laboratory. Unlike the most of the studies on this subject, instead of a loose boundary, a smooth fixed bed and an obstructing element of smaller height with respect to the particle size was used throughout the experiments. Ratio of height of the obstructing element to the height of the particle was kept constant at 1/5. Either by changing the slope of the tilting flume or altering the discharge or both, a range of shear stress values was covered; velocity profiles over the flow depths were measured. Dimensionless hydraulic parameters determined from theoretical analysis were related to each other. Various equations were derived and graphical representations were introduced to determine the flow conditions corresponding to initiation of motion of solitary particles of given shape for practical use.