Quality assurance system in the construction industry: A research on perceptions, expectations and trends of Turkish contractors
İnşaat sektöründe kalite güvence sistemi: Türk yüklenicilerin anlayışları, beklentileri ve eğilimleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 119154
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Güvence, Türk Yükleniciler, ISO 9001, Kalite Yönetimi -.***. -"¦.iMKUKÜLO, Quality, Quality Assurance, Turkish contractors, ISO 9001, Quality Management IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ: TÜRK YÜKLENİCİLERİN ANLAYIŞLARI, BEKLENTİLERİ VE EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Madenli, Özgür Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. İrem Dikmen Kasım 2002, 87 sayfa Son zamanlarda yapı endüstrisi ve uzmanları kalite güvence konusuna büyük bir önem vermeye başladılar. Kalite sisteminin bulunmamasından yada yetersiz olmasından kaynaklanan zaman, para, insan gücü ve malzeme kayıpları inşaat sektöründeki şirketlerin artan kalite problemlerine ve inşaat maliyetlerine odaklanmalarım sağladı. Bunun yanında küreselleşme akımıyla, inşaat şirketleri pazar avantajım koruma, iç ve dış pazarda rekabet gücünü arttırmada önemli bir basan faktörü olan kalite yönetimine yönelmişlerdir. Bu tezin amacı Türk yüklenicilerinin kalite konusundaki anlayışlarını ve farklı gruplardaki (yaş, faaliyet alam vb.) şirketlere göre kalite güvence sisteminden beklentilerini saptamak ve aynı zamanda kalite güvence sisteminin beklenen ve gerçekleşen avantajlarım ve dezavantajlarım tanımlamaktır. X.CAraştırma Türk Müteahhitler Birliği'ne kayıtlı şirketler arasında anketleme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. 50 inşaat şirketinin cevapları kalite ve kalite güvence sistemi konusundaki anlayışları, beklentileri ve eğilimleri değerlendirmede kullanılmıştır. Analiz sonuçlan gösteriyor ki Türk inşaat sektörü kaliteyi işin şartnamelere ve standartlara uygun olarak yapılması şeklinde ve bunu azaltan en önemli etkeni de denetleme ve kontrol sisteminin bozukluğu olarak görüyor. Ayrıca kalite güvence sistemini uygulayan veya gelecekte uygulama isteğinde olan şirketler bu işlemin yurt dışında rekabet avantaj mı arttırmak için gerçekleştirildiğini belirtiyorlar. Kalite güvence sisteminin beklenen ve gerçekleşen avantajları arasında belirgin farklılıklar çıkması da araştırma sonuçlarından elde edilmiştir. Her ne kadar şirketler öncelikli olarak ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet avantaj larını arttırmayı bekleseler de uzun vadede kalite güvence sisteminin ani kar artışlarından çok, organizasyon ve işletme etkinliğini geliştirdiği gözlenmiştir. Şirket içi bürokrasi ve kırtasiye işlerinde ki belirgin artış da kalite güvence sisteminin temel dezavantajları olarak vurgulanmıştır. Ayrıca üst yönetimin desteği, şirket personelinin katılımı ve kalitenin iyi tanımlanması kalite güvence sisteminin başarı faktörleri olarak gösteriliyor. Araştırmada sonuçlarından bir tanesi de işverenin kalite konusunda yeterince bilinçli olmamasının, Türk inşaat sektöründe kalite güvence sisteminin etkinliğinin önündeki en belirgin engel olarak görülmesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT QUALITY ASSURANCE SYSTEM IN THE CONSTRUCTION INDUSTRY: A RESEARCH ON PERCEPTIONS, EXPECTATIONS AND TRENDS OF TURKISH CONTRACTORS Madenli, Özgür MSc, Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. îrem Dikmen November 2002, 87 Pages Recently the subject of quality assurance has received a great deal of attention within the professions and industries associated with construction. Participants in the construction industry have become aware of increased cost of poor quality and impact of quality related problems on the project and company. Great expenditures of time, money and resources, both human and material, are made because of inefficient or nonexistent quality system. Moreover with the globalization trend, in order to gain and sustain competitive advantage both in domestic and international markets, firms become aware of the importance of management of quality as a critical success factor. The aim of this thesis is to find out the perceptions of the Turkish contractors with regard to quality and their expectations from the quality assurance system (QA) with respect to various firm characteristics (age, sub- 111market etc.) and also to identify the expected and realized benefits of QA as well as disbenefits. A questionnaire has been designed and contractors registered to Turkish Contractors Association have been defined as the target population for the administration of the questionnaire. The responses of 50 construction companies are used to investigate perceptions, expectations, trends, benefits, disbenefits and critical success factors related with quality and quality assurance. Analysis of the survey results demonstrate that most of the Turkish construction professionals perceive quality as the completion of the project according to regulations and the main reason for poor quality is the deficiency in controlling and inspection system. The certification process is perceived as a way to increase the competitiveness in international markets by all the companies whether certified or planning to get certification in future. Results show that there are major differences between the realized and expected benefits of quality assurance. Although companies initially expect to increase competitiveness in both national and international markets, it has been observed that the major benefit of a quality assurance system is enhancing organizational and operational effectiveness in the long run rather than immediate profit maximization. Significant increase in bureaucracy and paperwork has been denoted as the major disadvantages of QA. Furthermore, critical success factors for QA have been identified as top management commitment, employee involvement and appropriate definition of quality. One of the major conclusions is that lack of enough knowledge of clients about quality is the most significant obstacle of effective QA system in the Turkish construction industry.