Numerical implementation of culvert design methods
Menfez dizayn metodlarının sayısal uygulaması
- Tez No: 119155
- Danışmanlar: DR. ŞAHNAZ TİĞREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Menfez Tasarımı, Bodhaine Metodu, Menfez Hidrolojisi 1V T.C. V fJ US KKÖCRCT1M KUKDIÜİ, Culvert Design, Bodhaines Technique, Culvert Hydrology m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
öz MENFEZ DİZAYN METODLARININ SAYISAL UYGULAMASI TOSUN, Erdem Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Şahnaz, TİĞREK Yardımcı Danışman: Yrd. Doç. Dr. A.Burcu ALTAN SAKARYA Kasım 2002, 94 Sayfa Bu çalışmada menfezlerin hidrolik tasarımı ve analizinde kullanılan metodlar incelenmiştir. Araştırma Bodhaine'nin laboratuar çalışmaları üzerine kurulu görsel bir program ile gerçekleştirilmiştir. Program performansı deneylerle ve mevcut programlarla karşılaştırılarak araştırılmıştır. Aynı zamanda Devlet Su İşleri (DSİ) ve Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından kullanılan çözüm metodları da verilmiştir. Ayrıca programın daha kolay kullanımı ve hesap süresinin azaltılması için hidrolojik verilerden debiyi hesaplayan bir alt program eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL IMPLEMENTATION OF CULVERT DESIGN METHODS TOSUN, Erdem M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Dr. Şahnaz Tİ?REK Co-Supervisor : Assist. Prof. Dr. A.Burcu ALTAN SAKARYA November 2002, 94 Pages In this study, the procedures used in the hydraulic design and analysis of culverts are examined. The work is done by the development of a visual software program which is based on the laboratory studies of Bodhaine. The performance of the software is searched by comparing its findings with the experimental works and available softwares. Also the solution procedures used in the State Water Works and Highway Directorate of Turkey are reported. To develop a more useful software and to reduce study time a hydrologic module which includes the rainfall datas of Turkish cities are inserted to the software.