Automatic modeling of Turkish prosody
Türkçe bürün yapısının otomatik modellenmesi
- Tez No: 119180
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL DEMİREKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Bürün modelleme, Ezgi, Konuşma sentezi vı, Turkish Prosody modelling, Intonation, Speech synthesis IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz TÜRKÇE BURUN YAPISININ OTOMATİK MODELLENMESİ Oskay, Banu Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler Eylül 2002, 90 sayfa Metinden Konuşma Sentezleme (MKS) sistemleri, insan konuşması kalitesinde konuşma sentezleme düzeyine henüz ulaşamamıştır. Sentezlenen konuşmanın doğallığını artırmak için doğru ezgi modellerinin kullanılmasının gerekliliği kabul görmüştür. Ezgi, konuşmaya ait önemli anlamsal, yapısal ve söylemsel bilgi leri taşıyan akustik öğelerden oluşmaktır. Ezgiyi oluşturan bu akustik öğeler konuşma içindeki duraklamalar, perde periyodu eğrileri, enerji, ve ses süreleridir. MKS sistemlerinde ezgi üretimi iki aşamada gerçekleştirilir. İlk aşamada ezgisel öbek sınırları, perde vurguları ve tonlar gibi sembolik ezgi parametreleri metin bilgisine dayanarak belirlenir. Ezgi öbekleri, ifade içindeki duraklamalarlabelirlenen kelime gruplarını ifade etmektedir. Perde vurguları ve öbek sınır tonları ise perde periyodunun tonlama özelliklerini modellemek için kullanılır. İkinci aşamada, etiketlenmiş ezgi parametleri kullanılarak karşılık gelen perde periyodu eğrisi oluşturulur. Bu çalışma ezgi üretme sürecinin birinci aşaması üstünde odaklanmaktadır. Amacımız Türkçe MKS sisteminde ezgi etiketlerinin otomatik olarak belirlenmesi için bir Türkçe ezgi modeli oluşturulmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTOMATIC MODELING OF TURKISH PROSODY Oskay, Banu M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler September 2002, 90 pages Text-to-speech (TTS) systems today do not yet meet the fundamental goal of producing speech indistinguishable from that of a human. One widely agreed upon area of improvement in the naturalness of the synthesized speech is prosody generation. Prosody includes acoustic characteristics of speech that carries impor tant semantic, syntactic and discourse information about the utterance. These acoustic characteristics of prosody are the pauses, fundamental frequency con tours, energy, and duration. Typically, prosody generation is a two step process. In the first step symbolic prosodic labels such as prosodic phrase boundaries, pitch accents, and tones at the iiiat the phrase boundaries are predicted from text. Phrase boundaries mark the groupings of words in an utterance that are received by the listener as pauses. Pitch accents and boundary tones represent the tonal characteristics of fundamental frequency contour. In the second step acoustic waveform is generated using these predicted labels. The goal of this research is to develop a model of Turkish prosody to automatically predict prosodic labels for a Turkish Text-to-Speech synthesizer.