Separation and identification of aroma compounds from thyme by using steam distillation and supercritical fluid extraction
Kekikteki aroma bileşenlerinin buhar distilasyonu ve süperkritik akışkan ekstraksiyonu ile ayrıştırılması ve tanımlanması
  1. Tez No: 119181
  2. Yazar: SERAP SONSUZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL ŞAHİN, PROF. DR. LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Thymbra spicata, Buhar Distilasyonu, Süperkritik Akışkan Ekstraksiyonu, Yanıt Yüzey Metodu viü -t -^ffKSlKd^CTW r, x f r, T A f^T A S V O N W, Thymbra spicata, Steam distillation, Supercritical Fluid Extraction, Response Surface Methodology
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
oz KEKİKTEKİ AROMA BİLEŞENLERİNİN BUHAR DİSTİLASYONU VE SÜPERKRİTİK AKIŞKAN EKSTRAKSİYONU İLE AYRIŞTIRILMASI VE TANIMLANMASI Sonsuzer, Serap Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serpil Şahin Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof Dr. Levent Yılmaz Temmuz 2002, 108 sayfa Thymbra spicata'dan buhar distilasyonu ve süperkritik akışkanlarla ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen uçucu yağ, verim ve kalite esas alınarak karşılaştırılmıştır. Buhar distilasyonunda, buhar akış hızının (1.03 L/saat ve 0.64 L/saat) ve hammadde büyüklüğünün (8, 16, 32 elek boyutu) uçucu yağ verimi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Deneysel veriler logaritmik model ile iyi bir uyum sağlamıştır. Buhar distilasyonu ile elde edilen uçucu yağın bileşimi VIöğütmenin verim üzerine olan ters etkisi nedeniyle sadece öğütülmemiş örnekler için araştırılmıştır. Her iki akış hızı için de oksijenli monoterpenler en çabuk sesquiterpenler ise en yavaş elde edilen bileşikler olmuştur. En yüksek yağ verimini, monoterpen hidrokarbonlar için düşük, oksijenli bileşenler için ise en yüksek geri kazanım hızım veren, öğütülmemiş kekik (8 elek boyutu) kullanılarak yüksek buhar hızında 75 dakika süre ile yapılan buhar distilasyonu optimum olarak seçilmiştir. Belirlenen bu optimum şartlar için esansiyel yağ verimi % 1.57 olarak bulunmuştur. Elde edilen yağ %53.1 oksijenli bileşikler, %25.7 monoterpen hidrokarbon, % 4.4 seskuterpen ve %14.1 p-simen'den oluşmaktadır. Süperkritik akışkan ekstraksiyonunda değişkenlerin optimizasyonu için yanıt yüzey metodu kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler sıcaklık (40, 50 ve 60 °C), basınç (80,100 ve 120 bar) ve zamandır (30,60 ve 90 dakika). Bağımlı değişkenler verim, monoterpen, p-simen, seskuterpen ve oksijenli monoterpen miktarlarıdır. Basınç verimi en belirgin şekilde etkileyen değişkendir. Sıcaklığın uçucu yağdaki bileşiklerin çözünürlüğüne ters etkisi olmuştur. Seskuterpenlerin ve oksijenli bileşiklerin ekstraksiyonu sırasıyla yüksek molekül ağırlıkları ve polarlıklan nedeniyle monoterpenlere göre daha zor olmuştur. Monoterpen hidrokarbonları en aza indiren, verim ve oksijenli bileşikleri maksimuma ulaştıran optimum değerler 40.8 °C, 119 bar ve 79.5 vııdakika olarak bulunmuştur. Optimum değerlerde yağ verimi % 0.68, monoterpenler % 0, oksijenli monoterpenler %85, p-simen %2.686 ve seskuterpenler %0.078 olarak tespit edilmiştir. Buhar distilasyonu ileyağ verimi daha yüksek olmuştur. Süperkritik akışkan ekstrasiyonu ile elde edilen yağda ise ürün kalitesini arttıran oksijenli bileşikler daha yüksek miktarlardadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEPARATION AND IDENTIFICATION OF AROMA COMPOUNDS FROM THYME BY USING STEAM DISTILLATION AND SUPERCRITICAL FLUID EXTRACTION Sonsuzer, Serap M. Sc, Department of Food Engineering Supervisor:Assoc. Prof. Dr. Serpil Şahin Co-supervisor: Prof Dr. Levent Yılmaz July 2002, 108 pages The essential oils obtained from Thymbra spicata by using steam distillation and supercritical fluid extraction were compared by considering both quantity and quality of the product. In steam distillation, first the effects of steam flow rate (1.03 L/h and 0.64 L/h) and particle size (8, 16, 32 mesh) of thyme on essential oil yield was studied. Logarithmic model was fitted to experimental data well. The 111 TC.Y0KScomposition of the essential oil obtained by steam distillation was investigated for whole leaves only since the grinding had an adverse effect on yield. For both steam flow rates, oxygenated monoterpenes were recovered the most rapidly and sesquiterpenes were recovered slowly. Using whole leaves (8 mesh) and higher steam flow rate (1.03 L/h) for 75 min of distillation was chosen as the optimum which gives the low rate of recovery of monoterpene hydrocarbons, the highest yield and the highest rate of recovery of oxygenated components in a shorter time. Yield was 1.57 % at this optimum condition of steam distillation. The oil was composed of 53.1 % oxygenated compounds, 25.7 % monoterpene hydrocarbons, 4.4 % sesquiterpenes and 14.1 % p- cymene. Response surface methodology was used to optimize the parameters of the supercritical fluid extraction. Independent variables were temperature (40, 50 and 60°C), pressure (80, 100 and 120 bar) and time (30, 60 and 90 min). Dependent variables were yield, monoterpene, p-cymene, sesquiterpene and oxygenated monoterpene contents. Pressure was the most significant parameter affecting yield. There was an inverse effect of temperature on solubility of the essential oil compounds. The extraction of sesquiterpene and oxygenated compounds were more difficult due to their higher molecular weight and polarity, respectively, as compared to monoterpenes. IVThe optimum conditions minimising monoterpene hydrocarbons, maximising yield and oxygenated compounds were found as 40.8 °C, 119 bar and 79.5 minutes. The response values for these optimum values were 0.68 % for yield, 0% for monoterpenes, 85 % for oxygenated compounds, 2.686 % for p-cymene and 0.078% for sesquiterpenes. The oil yield was higher in steam distillation. In contrast, oil extracted by using SFE contained a higher amount of oxygenated compounds, which increase the product quality.