Seismic evaluation of school buildings after the 12 November 1999 Düzce earthquake
12 Kasım 1999 Düzce depreminin ardından okul binalarının sismik değerlendirilmesi
  1. Tez No: 119186
  2. Yazar: HASAN AYDIN PEKÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SUCUOĞLU, PROF. DR. GÜNEY ÖZCEBE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sismik performans, elastik ötesi itme analizi, zaman boyutunda davranış analizi, deplasman katsayıları yöntemi, plastik dönme vı, seismic performance, inelastic pushover analysis, nonlinear time history analysis, displacement coefficient method, plastic rotation IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
oz 12 KASIM 1999 DÜZCE DEPREMİNİN ARDINDAN OKUL BİNALARININ SİSMİK DEĞERLENDİRİLMESİ Peköz, Hasan Aydın Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güney Özcebe Temmuz 2002, 159 sayfa Yapısal tasarım ve değerlendirme yöntemleri kuvvet-esaslı ve deplasman- esaslı olarak sınıflandırılabilir. Kuvvet-esaslı yöntemler, deplasman-esaslı yöntemlere olan uygulamadaki kolaylıkları nedeniyle tercih edilirler. Ancak, yapı analizi araçlarında ve bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerle birlikte deplasman- esaslı yöntemler daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemlerin etkinliği ve doğruluğu ise hala tartışmaya açıktır. Dolayısıyla kuvvet ve deplasman esaslı yöntemlerin uygulama sınırlan ve tutarlılıkları detaylıca incelenmelidir. Bu çalışmada, 17 Ağustos 1999 Marmara ve 12 Kasım 1999 Düzce Depremlerini atlatmış ve 10415 Nolu Tip okul projesine göre tasarlanmış olan 3,4 ve 5 katlı üç okul binasının sismik performansı incelenmiştir. 3 ve 4 katlı binalardagözle görülebilir bir hasar olmamasına karşın, 5 katlı binanın bodrum katında ağır kısa kolon hasarları vardır. Bu araştırmada, binaların iki ve üç boyutlu modelleri kullanılmıştır. Kuvvet- esaslı yöntem, basitçe, eşdeğer yanal yük altoda hesaplanan eleman etki-kapasite oranlarım kullanan bir tür yönetmeliğe uygunluk kontrolüdür. Diğer yandan, deplasman-esaslı yöntemler ise katsayı ve kapasite-spectrum yöntemleriyle beraber elastik ötesi itme analizi ve zaman boyutunda davranış analizlerini içerir. Elde edilen sonuçlar, incelenen binaların Düzce depremindeki sismik performanslarında perde duvarların çok önemli bir rol oynadığım göstermiştir. Eleman etki-kapasite oranlan incelenen binalardaki hasan tahminde oldukça etkilidirler. Deplasman-esaslı yöntemlere göre yapılan analizlerde çok sayıda göçme mekanizması oluşmasına rağmen, mafsallardaki plastik dönmeler ve katlar arası göreli kat ötelenmeleri“afet sonrası iskan”performans seviyesi için verilen sınır değerlerden küçüktür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEISMIC EVALUATION OF SCHOOL BUILDINGS AFTER THE 12 NOVEMBER 1999 DÜZCE EARTHQUAKE Peköz, Hasan Aydın M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu Co-Supervisor: Prof. Dr. Güney Özcebe July 2002, 159 pages Structural design and evaluation procedures can be classified as either force- based or displacement-based. In general, force-based methods are preferred because of their simplicity in implementation over displacement-based methods. However, along with recent advances in the computer technology and structural analysis tools, displacement-based procedures have become more popular. The efficiency and accuracy of these methods in predicting the seismic performances of structures are still open to discussion. Therefore the extent of applicability and consistency of these methods in the seismic performance prediction have to be studied in detail. In this study, the seismic performances of three school buildings with 3, 4 and 5 story applications of a typical project (No. 1041 5), which msurvived the 17 August 1999 Marmara and 12 November 1999 Düzce Earthquakes, were examined. Although the 3 and 4-story buildings did not suffer any visible damage, the 5-story building had severe short column failures in the basement level. The three-dimensional and two-dimensional models of the buildings were prepared. The force-based procedure is simply a code-compliance checking method including member demand to capacity ratios using equivalent lateral load analysis. Displacement-based procedures include inelastic pushover analysis with coefficient and capacity spectrum methods, and nonlinear time history analysis under the Düzce ground motion. Results showed that the shear walls of the structures played an important role in their seismic response. It was found that member demand to capacity ratio analysis is effective in the seismic damage prediction of the investigated buildings. Although many failure mechanisms were obtained by the displacement-based methods, the plastic rotations and drift ratios are within the acceptable limits of immediate occupancy level.