Microstructural characterization of isothermally heat treated steels by ultrasonic
İzotermal ısıl işlemden geçen çeliklerde mikroyapının ultrasonikle belirlenmesi
  1. Tez No: 119185
  2. Yazar: BURAK ORKUN TUNCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. C. HAKAN GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İzotermal Isıl İşlem, Çelik, Mikroyapı, Ultrasonik Ses Hızı, Ultrasonik Ses Zayıflaması, Sertlik. vı, Isothermal Heat Treatment, Steel, Microstructure, Ultrasonic Velocity, Sound Attenuation, Hardness IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz İZOTERMAL ISIL İŞLEMDEN GEÇEN ÇELİKLERDE MİKROYAPININ ULTRASONÎKLE BELİRLENMESİ TUNCER, Burak Orkun Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. C. Hakan GÜR Ağustos 2002, 108 sayfa Bu çalışmada, izotermal ısıl işleme tabi tutulmuş çeliklerin mikroyapılarının, tahribatsız olarak, ultrasonik teknikle belirlenmesi amaçlanmıştır. AISI / SAE 1040, 4140, ve S 140 çelikleri kullanılmıştır. Bu çalışmada izotermal ısıl işlem yönteminin uygulanmasının sebebi, homojen mikroyapılar elde edilmesi ve değişik fazların ultrasonik parametreler üzerindeki etkisini araştırmaktır. İT - Diyagramlarına uygun olarak uygulanan çeşitli izotermal işlemlerle, her çelik tipi için martensit, temperlenmiş martensit, beynit, ince perlit ve kaim perlit içeren numuneler elde edilmiştir. Ardından ısıl işleme tabi tutulmuş numunelerin ultrasonik darbe yankı yöntemi kullanılarak ses hızları ve ses zayıflamaları ölçülmüştür.Elde edilen mikroyapılar metalografik açıdan optik ve tarama elektron mikroskobu ile incelenmiş ve numunelerin mikroyapı fotoğrafları çekilmiştir. Ayrıca, numunelerin sertlik değerleri ölçülmüştür. Deney sonuçlarına dayanılarak ultrasonik ses hızı, ses zayıflaması, mikroyapılar ve sertlik arasında bütün çelik tipleri için geçerli bir korelasyon kurulmuştur. Sonuçlar, ultrasonik tekniklerin, mikroyapı belirlenmesi ve sertlik ölçümü konuşlarında geleneksel yöntemlere alternatif bir yöntem olarak geliştirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICROSTRUCTURAL CHARACTERIZATION OF ISOTHERMALLY HEAT TREATED STEELS BY ULTRASONICS Tuncer, Burak Orkun M. S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. C. Hakan Gür August 2002, 108 pages In this study, it is aimed to determine the microstructures of isothermally heat treated steels non-destructively via ultrasonic technique. AISI / SAE 1040, 4140, and 5140 steels have been used. The reason of performing isothermal heat treatments is to obtain homogeneous microstructures, and to investigate the effect of various phases on the ultrasonic parameters. By applying the various isothermal heat treatments in accordance with the corresponding IT- diagrams, a series of, specimens composed of martensite, tempered martensite, bainite, fine pearlite and coarse pearlite have been obtained for each steel type. Ultrasonic velocity and sound attenuation of the heat treated specimens have been measured by using the pulse echo technique. UlThe specimens have been examined metallographically, by using both optical and scanning electron microscopy and SEM micrographs have been taken. Moreover, hardness values of the specimens have also been measured. Based on the experimental results correlations between the ultrasonic velocity, sound attenuation, microstructure and hardness which are valid for all types of steels used have been established. The results show that ultrasonic techniques are promising to determine the microstructure and hardness could be developed as an alternative method to the conventional methods.