Implementation of a real-time video codec on a multi processor DSP architecture
Çoklu işlemcili sayısal sinyal işlemci mimarisi üzerinde gerçek zamanlı bir video kodlayıcısı ve kod çözücüsünün gerçeklenmesi
  1. Tez No: 119191
  2. Yazar: SERDAR İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntülü Telefon, Video Sıkıştırma, Gerçek Zamanlı, Sayısal Sinyal İşlemci, Hareket Kestirimi, H.263, Videophone, Video Compression, Real-time, Digital Signal Processor, Motion Estimation, H.263
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz ÇOKLU İŞLEMCİLİ SAYISAL SİNYAL İŞLEMCİ MİMARİSİ ÜZERİNDE GERÇEK ZAMANLI BİR VİDEO KODLAYICISI VE KODÇÖZÜCÜSÜNÜN GERÇEKLENMESİ İnce, Serdar Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr-. Gözde Bozdağı Akar Haziran 2002, 90 sayfa Gerçek zamanlı sesli ve görüntülü iletişim günümüz yaşamının önemli bir parçasıdır. Ancak video bilgisi yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyduğundan sayısal videonun iletimi ancak sıkıştırma işleminden sonra mümkün olur. Sayısal Sinyal işlemciler (SSİ) hem gerçek zamanlı video sıkıştırma için gereken işlem gücünü hem de taşınabilme özelliğini bir arada sunarlar. Bu özel mimarilerden biri de çoklu işlemcili bir SSİ olan TMS320C80'dir. Texas Instruments'in bir ürünü olan TMS320C80 bir ana ve dört paralel işlemciden oluşur. Bu SSİ'nin işlemsel gücünü görüntü yakalama/gösterme gibi özelliklerle birleştirebilmek için SSİ, Precision MX Video Engine Kartı ile entegre edilmiştir. Önerilen sistemde video kodlayısının ana görevleri SSİ'nin paralel mimarisi kullanılarak işlemcilere paylaştırılmıştır. Hareket kestirimi, Ayrık Kosinüs Dönüşümü/Nicemleme/Entropi Kodlaması ve kodçözücügörevleri üç paralel işlemciye paylaştırılmıştır. Ana işlemci ise sistemin kontrolünden ve video çerçevelerinin gösterilmesinden/yakalanmasından sorumludur. Hareket kestirimi için bir miktar değiştirildikten sonra“Yoğun Kümelenmiş Düzgün-P Arama”algoritması kullanılmıştır. Ayrıca performansı artırmak amacıyla tüm işlemciler makina dili ile programlanmış ve paralel işlemcilerin aynı anda birden fazla işlem yapabilme özelliği kullanılmıştır. Hazırlanan sistemin sonuçları hem donanım hem de yazılım tabanlı sistemlerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF A REAL-TIME VIDEO CODEC ON A MUL-TI PROCESSOR DSP ARCHITECTURE İnce, Serdar M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gözde Bozdağı Akar June 2002, 90 pages Real time audiovisual communication is an essential part of today's life. However, since uncompressed video data requires high bandwidth, transmission of digital video is possible after compression. Digital Signal Processors (DSPs) offer the required computational power for real time video compression along with portability. One of these special architectures is TMS320C80 which is a multi processor DSP. TMS320C80, a product of Texas Instruments, consists of one master processor and four parallel processors. This DSP is integrated to Precision MX Video Engine Card to combine the computational power of the chip with video capture and display properties. In the proposed system the video encoder's main tasks are divided between the parallel processors by exploiting the parallel architecture of DSP. Motion Estimation, Discrete Cosine Transform/Quantization/Entropy Coding and decoder tasks are divided between three parallel processors and master processor is responsible for the overall control of the codec anddisplay/capture of video frames. A fast search algorithm named“Densely Centered Uniform-P Search”is used for motion estimation after slight modifications. Moreover, in order to achieve the highest performance, all processors are programmed in assembly language and parallel instruction capability of parallel processors are exploited to optimize the system. The results are compared with both commercially available hardware and software based systems.