Improving conceptual change concerning diffusion and osmosis through a combined strategy: Concept mapping and conceptual change text
Kavramsal değişim metinleri ve kavram haritaları kullanılarak öğrencilerin difüzyon ve osmoz konularında kavramsal değişimin geliştirilmesi
  1. Tez No: 119193
  2. Yazar: PINAR DOĞRU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEREN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Haritası, Kavram Yanılgıları, Difüzyon ve Osmoz, Kavramsal Değişim Metni, Geleneksel Biyoloji Öğretimi, İki-aşamalı Tanı Testi. vııı, Concept Map, Misconceptions, Diffusion and Osmosis, Conceptual Change Text, Traditional Biology Instruction, Two-tier Diagnostic Test
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
oz KAVRAMSAL DEĞİŞİM METİNLERİ VE KAVRAM HARİTALARI KULLANILARAK ÖĞRENCİLERİN DİFÜZYON VE OSMOZ KONULARINDA KAVRAMSAL DEĞİŞİMİNİN GELİŞTİRİLMESİ DOĞRU, Pınar Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ceren TEKKAYA Temmuz 2002, 144 sayfa Bu çalışmanın amacı, dokuzuncu sınıf öğrencilerinde difüzyon ve osmoz konularım kapsayan, kavramsal değişimi geliştirmeye yönelik, kavramsal değişim metni ve kavram haritasını içeren bütünleştirilmiş bir modelin uygulanması ve etkilerinin değerlendirilmesidir. Bu çalışma, 2001-2002 sonbahar döneminde ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Okulu'nda gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, 24'ü deney grubundan ve 20'si kontrol grubundan olmak üzere toplam 44 dokuzuncu sınıf öğrencisi yer almıştır. Uygulamadan önce, öğrencilerin mantıksal düşünme yetenekleri ve temel bilgileri vı'Mantıksal Düşünme Testi' ve 'Difüzyon ve Osmoz Tanı Testi' kullanılarak ölçülmüştür. Ayrıca, uygulamadan önce, deney grubundaki öğrenciler, kavram haritasının nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirilmiş, teorik altyapı ve uygulamaya yönelik terim ve kavramlara giriş yapılmıştır. Difüzyon ve osmoz konularından önce işlenen organik bileşikler ve hücre konulan ile ilgili kavram haritaları öğrenciler tarafından hazırlanmıştır. Uygulama boyunca, deney grubundaki öğrencilere kavramsal değişim metni ve kavram haritalarım içeren bütünleştirilmiş model uygulanırken, kontrol grubundaki öğrencilere ise geleneksel biyoloji öğretim yöntemi uygulanmıştır, îki-aşamalı çoktan seçmeli formatında Odom ve Barrow (1995) tarafından hazırlanan 'Difüzyon ve Osmoz Tam Testi', her iki gruba da uygulamanın başında, sonunda ve altı hafta sonrasında, bütünleştirilmiş modelin öğrencilerin difüzyon ve osmoz konularını anlamalarına etkisini ölçmek amacıyla uygulanmıştır. Difüzyon ve Osmoz Tam Testinin sonuçları, deney grubundaki öğrencilerin difüzyon ve osmoz konularım anlamada kontrol grubundaki öğrencilere göre daha başarılı olduğunu göstermiştir. Kavram değişim metni ve kavram haritası bütünleştirilmiş modelinin uzun dönem kavramsal değişime yol açtığı belirlenmiştir. vu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPROVING CONCEPTUAL CHANGE CONCERNING DIFFUSION AND OSMOSIS THROUGH A COMBINED STRATEGY: CONCEPT MAPPING AND CONCEPTUAL CHANGE TEXT DO?RU, Pınar M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ceren TEKKAYA July 2002, 144 pages This study investigated whether the use of the combination of the concept mapping and the conceptual change text significantly improved the ninth grade students' conceptual understanding of diffusion and osmosis. This study was conducted in METU Developmental Foundation Private School in 2001-2002 fall semester. A total of 44 ninth grade students with 24 students in the experimental group, and 20 students in the control group were enrolled in the study. Prior to the treatment, the reasoning abilities and prior mknowledge of students in both groups were assessed by Group Assessment of Logical Thinking Test (GALT), and Diffusion and Osmosis Diagnostic Test (DODT). Before treatment, students in the experimental group were familiarized with how to make a concept map. Theoretical background and introduction to operational definitions were introduced. Students constructed concept maps about two units that are organic molecules and the cell before the target unit. During the treatment, students in the experimental group were instructed by concept mapping and conceptual change text. Students in the control group received traditional biology instruction. The Diffusion and Osmosis Diagnostic Test, prepared in a two-tier multiple choice format by Odom and Barrow (1995), was administered in both groups as pre-test, post-test, and retention test to measure the effect of combined strategy on students' understanding of diffusion and osmosis. The results revealed that the experimental group achieved significantly better than the control group in post-test and retention test concerning diffusion and osmosis concepts. Therefore, it can be said that combining concept mapping and conceptual change text produced long term conceptual change concerning diffusion and osmosis. IV