A Study on number of samples needed for application of EWMAST and ARMA charts in monitoring autocorrelated processes
EWMAST ve ARMA şemalarının özilintili süreçleri izlemek için uygulanmasında gerekli örneklem sayısı üzerine bir çalışma
- Tez No: 119221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSER KÖKSAL, PROF. DR. TAYLAN ULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İstatistiksel Süreç Kontrolü, Özilintili Süreç, Koşu Uzunluğu, Kontrol Şemaları. iv, Statistical Process Control, Autocorrelated Process, Run Length, Control Chart. Ill
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
öz EWMAST VE ARMA ŞEMALARININ ÖZİLÎNTİLİ SÜREÇLERİ İZLEMEK İÇİN UYGULANMASINDA GEREKLİ ÖRNEKLEM SAYISI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Kantar, Burcu Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Gülser Koksal Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Taylan Ula Aralık 2002, 109 sayfa Geleneksel kontrol şemaları izlenen süreçten elde edilen gözlemlerin bağımsız olduğunu varsayar. Eğer gözlemler özilintiliyse, bu şemalar iyi çalışmaz ve yanıltıcı sonuçlar verir. Dolayısıyla, gözlemler zaman içerisinde özilinti gösterdiklerinde, başka kontrol şemaları kullanılmalı veya geleneksel kontrol şemalarının kontrol sınırlarında değişiklikler yapılmalıdır. Ayrıca, şemaların performansı, kontrol sınırlarının tahmininde kullanılan örneklem sayısından önemli şekilde etkilenir. Bu tezde, özilintili gözlemlerin izlenmesinde kullanılan EWMAST şeması ve ARMA şeması dikkate alınmıştır ve örneklem sayısının (Örneklem büyüklüğü 1 alınarak) bu şemaların performansına olan etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON NUMBER OF SAMPLES NEEDED FOR APPLICATION OF EWMAST AND ARMA CHARTS IN MONITORING AUTOCORRELATED PROCESSES Kantar, Burcu M.Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Gülser Koksal Co-Supervisor : Prof. Dr. Taylan Ula December 2002, 109 pages Traditional control charts assume independence of the observations obtained from the monitoring process. If the observations are autocorrelated, then these charts do not work well and give misleading results. Therefore, when the observations exhibit an autocorrelation over time, some other control charts should be employed or modifications should be made in the control limits of the traditional control charts. Moreover, the performance of the charts is significantly affected by the number of samples used in the estimation of control limits. In this thesis, EWMAST chart and ARMA chart, which are used for monitoring autocorrelated observations, are considered and the effect of number of samples (with sample size 1) on the performance of these charts is investigated.