Nonlinearity of LOK 197 S-boxes
LOK 197 yerleşim kutularının eğriselliği
- Tez No: 119220
- Danışmanlar: MELEK YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boole işlevi, yerleşim kutusu, özilişki, Walsh-Hadamard dönüşümü, katı çığ, yayılma, doğrusal olmama, XOR tablosu, LOKI97. iv, Boolean function, S-Box, autocorrelation, Walsh-Hadamard transform, strict avalanche, propagation, nonlinearity, XOR table, LOKI97. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
öz LOKI97 YERLEŞİM KUTULARININ EĞRİSELLÎĞİ ALT AŞ, Evrim Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Melek D. YÜCEL Aralık 2002, 80 Sayfa Bu tezde, Boole işlevlerinin özilişki fonksiyonları ve Walsh-Hadamard dönüşümlerinin bazı özellikleri türetildi. Kusursuz eğrisellik kavramı, Boole işlevlerinin özilişkilerine ve Walsh-Hadamard dönüşümlerine bağlı olarak açıklandı. LOKI97 yerleşim kutularının kriptografık gücü, yerleşim kutularını oluşturan Boole işlevlerinin özilişki fonksiyonları ve Walsh-Hadamard dönüşümlerini, kusursuz eğrisel işlevlerinkilerle karşılaştırarak araştırıldı. Kriptografik gücü nicel olarak ölçen katı çığ, yayılma ve doğrusal olmama faktörleri, LOKI97 yerleşim kutuları için hesaplandı. Katı çığ ve yayılma ölçütleri için yeni parametreler önerildi. Yerleşim kutusu çıkışındaki bağımsız ikillerin özilişki işlevleri ile XOR tablosu elemanları arasındaki ilişki türetildi ve LOKI97 yerleşim kurulan için doğrulandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NONLINEARITY OF LOKI97 S-BOXES ALTAŞ, Evrim M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek D. YÜCEL December 2002, 80 pages In this thesis, some characteristics of autocorrelation function and Walsh-Hadamard transform of Boolean functions are derived. The perfect nonlinearity concept is explained in terms of the autocorrelation functions and Walsh-Hadamard transforms of Boolean functions. Cryptographic strength of LOKI97 S-Boxes is investigated by comparing the autocorrelation function and Walsh-Hadamard transform of the Boolean functions that constitute these S-Boxes, with those of the perfectly nonlinear functions. Strict avalanche, propagation and nonlinearity parameters of the LOKI97 S-Boxes are calculated as quantitative measures of the cryptographic strength. New normalized parameters for the strict avalanche and propagation criteria are proposed. Relation between autocorrelation functions of independent S-Box output bits and XOR table elements is derived and verified for LOKI97 S-Boxes.