Integration of geographic information systems with environmental impact assessment: A case study on Çamlı dam
Coğrafi bilgi sistemlerinin çevresel etki değerlendirme ile entegrasyonu: Çamlı barajı örnek çalışması
- Tez No: 119250
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZUHAL AKYÜREK, PROF. DR. GÜRDAL TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED), CBS'nin özelleştirilmesi, Arc View, Arclnfo vı, Geographic Information Systems (GIS), Environmental Impact Assessment (EIA), GIS customization. Arc View, Arclnfo iv *tvtesiKö«MrriMwnROT» 1V wOwmASVOX MEBMO
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
öz COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNİN ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME İLE ENTEGRASYONU: ÇAMLI BARAJI ÖRNEK ÇALIŞMASI ESENGİN, Eray Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Programı Tez Yönetmeni: Assist. Prof. Dr. Zuhal Akyürek Yardımcı Tez Yönetmeni: Prof. Dr. Gürdal Tuncer 2002, 143 sayfa Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) aktivitelerini Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanımıyla etkinleştirmek incelenen bölge için coğrafi analizlerin çabuk bir şekilde yapılması, önerilen proje öncesi ve sonrası durumun gözlenmesi, çalışma alanının karakteristik özelliklerinin gözler önüne serilmesi açısından faydalar sağlamaktadır. CBS veri katmanları topografya, toprak çeşidi, arazi kullanımı, nüfus dağılımı, bitki örtüsü, koruma alanları gibi parametrelere karşılık gelmekte ve tampon bölge oluşturulması (buffer), katmanların birbirleriyle çakıştırılması (overlay), katmanların sınıflandırılması (thematic mapping) gibi analizler bu veri katmanlarını karar mekanizmasında kullanmaktadır. Ülkemizde ÇED için gerekli olan veriler arazi incelemeleri veya literatür araştırması sonucunda elde edilmekte ve sonuçlar analog haritalarla gösterilmektedir. ÇED konusunda CBS kullanımının sağlayacağı faydalan göstermek amacıyla örnek çalışma olarak“Çamlı Barajı Çevresel Etki Değerlendirmesi”ele alınmıştır ve uygulama ArcView ve Arclnfo yazılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.CBS'nin özelleştirilmesi ile ÇED'de gereksinim duyulan nüfus yoğunluğu, koruma alanlarının belirlenmesi, bölgedeki köylerin durumu, arazi kullanımı ve toprak yapısının sınıflandırılması, yeryüzünün üç boyutlu modellenmesi, meteorolojik faktörlerden aylık yağış, sıcaklık, nem ve buharlaşma dağılımının incelenmesi gibi analizler bu çalışmada CBS çerçevesinde yapılmıştır. CBS tabanlı havza belirleme ve çevresel duyarlılık gridi oluşturulması koruma alanlarının belirlenmesine yeni bir yaklaşım getirecektir. Ortalama çevresel önem değeri kavramı ise alternatiflerin karşılaştırılması için düşünülmüş bir yoldur. Yazılan program kodlarının arayüze eklenmesiyle CBS konusunda deneyimsiz insanların da bu sistemi kullanabileceği gösterilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTEGRATION OF GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS WITH ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT: A CASE STUDY FOR ÇAMLI DAM ESENGİN, Eray M. Sc., Geodetic and Geographic Information Technologies Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zuhal Akyürek Co-supervisor: Prof. Dr. Gürdal Tuncer 2002, 143 pages Integrating Geographic Information Systems (GIS) with Environmental Impact Assessment (EIA) process provides benefits of performing spatial analyses on the local environment quickly, representing the 'with' and 'without' conditions for the proposed action and visualizing the characteristics of the study area in different perspectives. GIS data layers represent various parameters such as topography, soil type, land use, population, vegetation, protection zones; and spatial analyses like overlaying layers, buffer construction, thematic mapping utilize these data sources for decision-making. In Turkey, traditionally, required data for EIA is collected through on-site observations or literature survey and results are represented using analogue mapping.“Çamlı Dam Environmental Impact Assessment”is supported with GIS constructed through Arclnfo and Arc View software as a case study for illustrating the importance and benefits of using GIS in EIA process. IllGIS customization enables performing spatial analyses like population density, formation of protection zones, condition of present villages, thematic soil and land use maps, 3D visualization of the topography, distribution of meteorological factors like monthly precipitation, temperature, moisture and evaporation in the study area that are needed in EIA are performed within the framework of GIS. GIS-based watershed delineation and construction of environmental sensitivity grid brings a new approach to protection zone formation. The concept of overall environmental significance index introduces a way of comparing alternatives. A user interface initializing developed scripts is designed to allow inexperienced people use the spatial analyses and benefit from the study.