Reliability of water distribution systems
İçme suyu şebekelerinin güvenilirliği
- Tez No: 119251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrolik Model, Düğüm Akım Analizi, Lineer Teori, Kısmi Beslenen Düğüm Noktaları, CBS, SCADA, Güvenilirlik. vı
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
öz SU DAĞITIM ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ YILDIZ, Evren Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nuri Merzi Aralık 2002, 94 sayfa Geleneksel olarak, su dağıtım şebekelerinin analizinde, düğüm noktalarındaki harcama miktarlarının mutlaka sağlandığı kabul edilir ve bu durumda borulardan geçen akımlar ve nihayet düğüm noktalarındaki piyezometre kotları hesaplanır. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı - pompa bozulması, yangın durumu ve boru kırılması - su dağıtım şebekesi, gerekli harcama miktarlarını gerekli basınçlarda düğüm noktalarına getiremezler. İşte bu nedenlerden dolayı, geleneksel yöntem, kısmi olarak beslenen şebekeleri inceleyemez. Kısmi olarak beslenen şebekelerin önemi güvenilirlik hesapları ile doğrudan ilgilidir. Güvenilirlik hesaplamalarında Gupta ve Bhave'in güvenilirlik kriterleri kullanılmıştır. Bunlar; düğüm güvenlik faktörü, hacim güvenlik faktörü, ve şebeke güvenlik faktörüdür. Kısmi olarak beslenen şebeke hesapları Germanopoulos'un“Basınca Bağlı Harcamalar”esasına göre gerçekleştirilmiştir. vBu çalışma su dağıtım şebekelerindeki vana konumlarının güvenilirlik hesaplarına etkisi üzerinedir. Hasarsız ve hasarlı sistemlerin arasındaki güvenilirlik farkını vurgulamak amacıyla bir model çalışması yapılmış ve önemli bir fark bulunmamıştır. Bir diğer çalışmada ise bütün boruların başında ve sonunda vana durumu ile gerçek vana konumları arasındaki farklar araştırılmıştır. Sonuçlar arasında en çok 0.1 en az 0.01 fark bulunmuştur. Hesaplamalarda çalışma bölgesinin bina karakteristik özelliklerine dayanılarak minimum basınç 30 m olarak belirlenmiştir. Gerçek harcama eğrileri SCADA kayıtlarına dayanılarak çıkarılmaktadır. 1 Haziran 2001 tarihli harcama eğrisi kullanılarak gün içindeki ortalama harcamalar 4 eşit zaman diliminde (0-6, 6-12, 12-18, 18-24) düzenlenmiştir. Kısmi olarak beslenen düğümlerdeki tüketim miktarları Germanopoulos'un önerdiği teori ışığında Nohutcu tarafından yazılan hidrolik şebeke çözüm programı ile hesaplanmıştır. Örnek şebeke CBS yazılım programının altında yazılan bir arayüz ile hidrolik şebeke çözüm programına bağlanmış ve sonuçlar CBS programı altında elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları sayesinde kritik boru kesimleri ve zayıf düğüm noktaları, değişik durumlar altında ve güvenilirlik esasları ışığında kolaylıkla belirlenebilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELIABILITY OF WATER DISTRIBUTION SYSTEMS YILDIZ, Evren M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuri Merzi December 2002, 94 pages Traditionally, to analyze water distribution networks; it is assumed that the demands at the nodes are exactly satisfied and hence the discharges in the pipes and the piezometric heads at the nodes are determined. However, due to some reasons - pump failure, fire case, and pipe break - required demands and pressures cannot be satisfied fully at some nodes. Due to this situation, traditional methods are unable to analyze the system correctly. The importance of the determination of the partially satisfied networks is related to the reliability calculations of the water distribution networks. In reliability calculations, Gupta and Bhave's reliability factors are employed; these are nodal reliability, volume reliability and network reliability. Analysis of the partially satisfied network was materialized by“Pressure Dependent Demand Theory”offered by Germanopoulos. This study deals with the effect of the valve locations on the reliability calculations. A case study was conducted in order to emphasize theTo My Family VII