Comparison of photo-consistency measured used in the voxel coloring algorithm
Hacim-element renklendirme algoritmasında kullanılan görsel tutarlılık ölçümlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 119259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: üç boyutlu modelleme, görüntü tabanlı modelleme, görsel tutarlılık, nicel karşılaştırma. vı, image-based modeling, three-dimensional modeling, photoconsis- tency, quantitative comparison. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
oz HACIM-ELEMENT RENKLENDİRME ALGORİTMASINDA KULLANILAN GÖRSEL TUTARLILIK ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Özün, Oğuz Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Volkan Atalay Temmuz 2002, 94 sayfa Hacim-element (Hacel) renklendirme algoritması fotoğraf dizisi kullanarak bir sahne ya da nesnenin modelini bulmaktadı. Nesne ya da sahnenin modelini bulmak için kalibrasyon bilgisinin her görüntü için bulunduğu ve modelin ya da sahnenin yüzeyinin Lambertian özelliğini sağladığı varsayılmaktadır. Hacel ren klendirme algoritmasının ana teması görsel tutarlılık kontrolüdür; bu kontrol, bir noktadan gelen ışığın renginin gösterdiği tutarlılığı kullanmaktadır. Görsel tutarlılık kontrolü için bazı ölçümler önerilmiştir. Bunlar standart sapma, his togram temelli ölçüm, uyarlanan eşik, Minkowski uzaklığı ve renk depolamadır. Bu çalışmada, bu ölçümler ile elde edilen modeller görüntü uzaklığı fonksiyonu etkin değer, düzgelenmiş çapraz ilinti oranı ve tekrar izdüşüm hatası kullanılarak nicel olarak ölçülmüştür. Ayrıca sonuçlar niteliksel olarak da karşılaştırılmıştır. Deneyler sonucunda eşik tabanlı ölçümlerde uygun eşik(ler) bulmanın önemli bir problem olduğuna karar verilmiştir. Hacel renklendirme algoritması için örüntülü nesnelerin, görsel tutarlılıktan dolayı daha uygun olduğu görülmüştür. Ayrıca, deneyler sonucunda modellerin hatası için kullanılan ölçümlerin uygunolmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF PHOTO-CONSISTENCY MEASURES USED IN THE VOXEL COLORING ALGORITHM M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Volkan Atalay July 2002, 94 pages Voxel coloring algorithm is used to model a scene or an object from a se quence of photographs. Two assumptions are made to find the model of the object or scene, these are calibration information for each view is known and surface (s) of the model or scene holds Lambertian property. The main issue of voxel coloring algorithm is photo-consistency check which uses the observa tion that the color of light coming from a point shows some coherence. Some measures are proposed in the literature for photo-consistency check; standard deviation, histogram based measure, adaptive threshold, Minkowski distance, and color caching. In this study, the output models by using these measures are compared quantitatively by using image distance functions Root-Mean-Square error, Normalized Cross Correlation ratio and Reprojection error. Moreover, the results are also compared qualitatively. From our experiments, we conclude that finding a suitable threshold (s) is a big problem for the measures based on threshold(s). The textured objects are more suitable for voxel coloring algo rithm because of photo-consistency check. Furthermore, from our experiments, we find that the metrics used to measure the difference of the images are not msuitable.