Azo dye decolorization by phanerochaete chrysosporium
Phanerochaete chrysosporium ile bir azo boyar maddenin renk giderimi
- Tez No: 119260
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ B. DİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Phanerochaete chrysosporium, azo boyar madde, renk giderimi, Tektilon San, adsorpsiyon, biyolojik arıtım. vı, Phanerochaete chrysosporium, azo dye, decolorization, Tectilon Yellow, adsorption, biodegradation. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
öz PHANEROCHAETE CHRYSOSPORIUM İLE BİR AZO BOYAR MADDENİN RENK GİDERİMİ ERLER, Yeşim Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Filiz B. DİLEK Temmuz 2002, 159 sayfa Tekstil endüstrisinden kaynaklanan boya atıksuyunun arıtımı önemli bir problem oluşturmaktadır ve beyaz çürükçül mantarlarla biyoarıtım uygulanabilir bir seçenek gibi gözükmektedir. Bu çalışmada, yaygın olarak kullanılan bir beyaz çürükçül mantar olan Phanerochaete chrysosporium, bir azo boyar maddenin - Tektilon San 2G %200'ün - biyolojik arıtımı için kullanılmıştır. Boyar madde konsantrasyonu (20-100 mg/L), kültür yaşı (0-6 gün), çalkalama hızı (0-150 rpm) ve başlangıç glikoz konsantrasyonu (0-10 g/L) gibi parametrelerin boya arıtımı üzerindeki etkileri incelenmiştir. P. chrysosporium 'un tolere edebildiği en yüksek Tektilon San konsantrasyonu 75 mg/L olarak bulunmuştur. Kültür yaşı, çalkalama hızı ve başlangıç glikoz konsantrasyonu parametrelerinin optimum değerleri, sırasıyla, 4 gün, 120 rpm ve 10 g/L olarak belirlenmiştir. Bu değerlerin seçilme sebebi, bu koşullar altında, 5 gün sonunda en yüksek boya gideriminin (%86.6)elde edilmiş olmasıdır. Aynı zamanda, bu koşullarda, her hangi bir yeni ürünün oluşmadığı da HPLC ve spektrofotometrik analizlerle doğrulanmıştır. Biyolojik arıtımın yanı sıra, adı geçen beyaz çürükçül mantarın, pasif ve ölü hücreler kullanılarak, adsorpsiyon kapasitesi de belirlenmiş ve izotermleri çizilmiştir. Adsorpsiyon deneylerinde kullanılan boya konsantrasyonu 20-500 mg/L aralığındadır. Pasif ve ölü hücrelerin adsorpsiyon kapasiteleri, sırasıyla, 67.1 ve 1 16.3 mg boya/g biyokütle olarak belirlenmiştir. Hem pasif hem de ölü hücrelerin adsorpsiyonu için Langmuir izotermi en yüksek uyumu vermiştir, ki bu da tekil- tabaka adsorpsiyonunun baskın olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, seçilen azo boyar maddenin hem biyolojik arıtım, hem de adsorpsiyonla renk gideriminde, P. chrysosporium'un oldukça etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AZO DYE DECOLORIZATION BY PHANEROCHAETE CHRYSOSPORIUM ERLER, Yeşim M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Filiz B. DİLEK July 2002, 159 pages Treatment of dye wastewater from the textile industry presents a major problem and biotreatment with white rot fungi seems to be a viable option. In this study, Phanerochaete chrysosporium, a commonly used white rot fungus, was used to biodegrade an azo dye, namely Tectilon Yellow 2G 200% (TY-2G). The effect of various operational parameters, e.g., dye concentration (20-100 g/L), culture age (CA) (0-6 days), agitation rate (0-150 rpm), and initial glucose concentration (0-10 g/L), were investigated. The upper non-inhibitory TY-2G dye concentration was found to be 75 mg/L. The optimum values for CA, agitation rate, and initial glucose concentration were determined as 4 days, 120 rpm, and 10 g/L, respectively. These values were selected because, under these conditions, the highest biodegradation (86.6%) was obtained and no new metabolites were formed at the end of the incubation period (5 days), which was confirmed by spectral analysis and High Performance Liquid Chromatography (HPLC). The maximum madsorption capacity of P. chrysosporium was also determined and the isotherms were plotted. TY-2G dye concentration range in the adsorption tests was 20-500 mg/L. The adsorption capacities of the resting and dead cells were found to be 67.1 and 116.3 mg dye/g biomass, respectively. Langmuir isotherm gave a perfect fit for both resting and dead cells, indicating that monolayer adsorption prevailed. As a result, P. chrysosporium was found to be very effective in decolorizing the selected azo dye by both biodegradation and adsorption.