Air flowrate measurement in the ventilation shaft behind a power intake gate model
Hidroelektrik santrallerin alık yapılarının kapak modelinin arkasında yer alan havalandırma bacasındaki hava debisi ölçümü
  1. Tez No: 119283
  2. Yazar: ONUR DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava gereksinimi, hidrolik kapaklar, üstakım. iv, Air demand, power intake gates, overflow. m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ ALIK YAPILARININ KAPAK MODELİNİN ARKASINDA YER ALAN HAVALANDIRMA BACASINDAKİ HAVA DEBİSİ ÖLÇÜMÜ DÜNDAR, Onur Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisiliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. İsmail AYDIN Temmuz 2002, 82 sayfa Yüksek düşülü yaprak kapakların arkasında yer alan havalandırma bacasındaki hava akım debisi çalışılmıştır. Kapanma operasyonlarının simüle edildiği hidrolik modelde zamana bağlı kapak arkası basıncı ve havalandırma bacası debisi kaydedilmiştir. Kapak ile kapak yuvası arasında kalan boşluklardan akan üstakımının maximum hava akımına olan etkisi incelenmiştir. Üstakımı ifade eden ampirik bağıntılar, süreklilik ve integral enerji denklemini içeren tek boyutlu matematik modele eklenmiştir. Enerji denklemindeki enerji kayıp katsayıları zamana göre değişmeyen koşullarda hidrolik modelde yapılan piyezometrik ölçümlerden elde edilmiştir. Farklı başlangıç koşullan ile yapılan deneylerden elde edilen verilerle matematik modelin bulguları doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AIR FLOWRATE MEASUREMENTS IN THE VENTILATION SHAFT BEHIND A POWER INTAKE GATE MODEL DÜNDAR, Onur M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ismail AYDIN July 2002, 82 pages Air inflow rate from the ventilation shaft behind a high head leaf gate is studied. Time histories of air inflow rate and pressure behind the gate are recorded during the gate closure operations simulated on a hydraulic model. Influence of overflow through spacing between the gate and gate chamber on the maximum air inflow rate is investigated. Empirical expressions describing overflow are coupled to one-dimensional mathematical model involving continuity and integral energy equations. Energy loss coefficients in the energy equations are obtained from steady-state piezometric measurements on the hydraulic model. Experimental data obtained with different initial conditions confirmed the predictions of the mathematical model.