The assessment of the biology items in the 1998-2001 secondary school institutions student selection and placement tests
1998-2001 ortaöğretim kurumları öğrenci seçme ve yerleştirme biyoloji sorularının durum tesbiti
  1. Tez No: 119284
  2. Yazar: ELA AYŞE KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GİRAY BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: biyoloji testi, içerik özellikleri, faktör analizi, cinsiyet farklılığı, biology test, content specification, factor analysis, and gender difference
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma 1998-2001 yılları arasında yapılan Ortaöğretim Kurumlan öğrenci Seçme ve Yerleştime Sınavlarında çıkan biyoloji sorularının ölçülen bilişsel süreçler ve konu alanları ve bilişsel süreçlerde gözlenen cinsiyet farklılıklarıyla ilgili durum tesbiti yapmayı amaçlamaktadır.Bu amaçla, üç aşamalı bir çalışma izlenmiştir, ilk aşamada, sorularla ölçülen bilişsel süreçler biyoloji eğitimi alanındaki uzmanların yardımıyla değerlendirilmiştir. İkinci olarak kullanılan biyoloji testlerindeki soru gruplarını bulmak amacıyla deneysel çalışma yapılmıştır. Son olarak da öğrencilerin cinsiyetlere göre basan durumları ikinci aşamada belirlenen soru gruplarında değerlendirilmiştir. Biyoloji sorularının deneysel olarak belirlenen boyutlar bağlamında ölçülen bilişsel süreçler ile uyum gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca soru boyutlarında cinsiyetler arasında kız ve erkek öğrenciler lehine önemli farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims at assessing the Secondary School Institutions Student Selection and Placement Tests' biology items used between 1998 and 2001 with respect to cognitive processes and subject matters measured and gender performances across cognitive processes observed.For this purpose, a three phases study was conducted. In the first phase, cognitive processes assessed by the items were evaluated with the aids of expertise in biology education. Second, the empirical study was conducted to assess the grouping of items in the biology tests used. Finally gender performances were evaluated across the sets of items whatever determined in the second phase of the study. It is found that, the biology items indicated consistency in terms of empirically determined clusters with respect to the cognitive processes measured. Also, significant differences were found across the gender groups in the item clusters in favor of both female and male students.