Development of structural model of a fighter wing
Bir savaş uçağı kanadının yapısal modelinin geliştirilmesi
- Tez No: 119310
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar modeli, elastik çizgi, doğal frekans ve titreşim biçim şekilleri, kanat iv, Finite element model, elastic line, natural frequencies, mode shapes, wing iii
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
BİR SAVAŞ UÇAĞI KANADININ YAPISAL MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ ERDENER, Özlem Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yavuz YAMAN Eylül 2002 113 sayfa Bu çalışmada, bir savaş uçağı kanadının yapısal analizi ön ve son işlemci olarak MSC/PATRAN® V9.0 ve çözücü olarak MSC/NASTRAN® V70.5 sonlu elemanlar paket programları kullanılarak incelenmiştir. İlk olarak yapının geometrik modeli oluşturulmuş, daha sonra sonlu elemanlar modeli yaratılmıştır. Fiziksel özelliklerin atanması ve sınır koşulları ile yüklerin yapıya uygulanmasından sonra kanat modelinin statik karakteristikleri incelemiş ve bu model üzerinde dinamik analizler MSC/NASTRAN® programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elastik çizgi, etkin yanal ve dönme esneklikleri kanadın incelenen statik karakteristikleridir. Kanadın doğal frekansları ve bu frekanslara karşılık gelen titreşim biçim şekilleri araştırılmıştır. Ayrıca, dahili yakıt ve harici yüklerin kanat ve kanat kutusunun statik ve dinamik davranışları üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF STRUCTURAL MODEL OF A FIGHTER WING ERDENER, Özlem M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yavuz YAMAN September 2002 113 pages In this study, the structural analysis of a fighter wing is investigated by using the finite element package programs; MSC/PATRAN® V9.0 as the pre and post processor and MSC/NASTRAN® V70.5 as the solver. First, the geometric model of the structure is created and then the finite element model is generated. After the assignment of the physical properties and the application of the boundary conditions and the loads on the structure, the static characteristics of the wing are developed and the dynamic analyses are conducted by using MSC/NASTRAN®. The elastic line, effective transverse stiffness and effective rotational stiffness of the wing are the static characteristics of the wing which are examined. The natural frequencies and the corresponding mode shapes of the wing are investigated. The effects of internal fuel and the external stores on the dynamic characteristics are also investigated.