A Serial solution of wave equation in inhomogenous waveguides
Dalga denkleminin homojen olmayan dalga kılavuzlarında seri çözümü
  1. Tez No: 119309
  2. Yazar: EVREN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seri açma yöntemi, homojen olmayan optik dalga klavuzları. vı, Series expansion method, inhomogeneous optical waveguides. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
öz DALGA DENKLEMİNİN HOMOJEN OLMAYAN DALGA KLAVUZLARINDA SERİ ÇÖZÜMÜ Aydın, Evren Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serhat Çakır Eylül 2002, 105 sayfa Fiber esnek, dayanıklı, hafif ve ucuzdur; bilgi taşımak için geniş band aralığı vardır, az kayıplıdır, iletim yolunun aşırı sıcaklık farklarına da dayanıklı olmasını sağlayan ve elektromanyetik ışıma girişimine karşı koyan özellikleri vardır. Bu fiber karakteristikleri fiber sistemleri diğer sistemlerden ayırır. Bu tez radyal olarak homogen olmayan dairesel-silindirik kılavuz ortamdaki dalgaların teorik çalışmasıdır. İlk olarak düzgün olmayan damarlı fiberler için basit denklemler türetildi ve düzgün olmayan damarlı fiberlerin analizinde, az indeks değişiminin ve zayıf klavuz yaklaşımlarının dalga denklemini skalar yaparak analizi büyük oranda basitleştirdiği gösterildi. Ayrıcadielektirik katsayısının kılavuz ekseninden herhangi bir a yarıçapına kadar değişiminin küçük olduğu varsayılarak Maxwell denklemlerine dayanan vektör teorisi, dielektirik katsayısının ilerleme ekseninden başlayarak düzgün azalan ortamlar için paralel elektirik ve manyetik alan bileşenlerinin sağladığı dördüncü dereceden lineer homojen denklemleri türetmek için kullanıldı. Bu denklemler sınırsız üstsel olarak azalan dielektirik ortamlardaki mod örnekleri ve ilerleme katsayıları için seri açma yöntemi kullanılarak çözüldü. Son olarak bu denklemler çeşitli mod örnekleri için nümerik olarak çözüldü ve tam sonuçlar ile nümerik sonuçların karşılaştırılması yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SERIAL SOLUTION OF WAVE EQUATION IN INHOMOGENEOUS WAVEGUIDES Aydın, Evren M.S.c, Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serhat Çakır September 2002, 105 pages Physically, the fiber is flexible, strong, lightweight, and inexpensive; optically, it has a large bandwidth for information carrying and low loss and special properties which allow the transmission path to withstand extreme temperature range, resist electromagnetic radiation interference. These fiber characteristics distinguish fiber systems from others. This thesis, is a theoretical study of waves in a circular-cylindrical radially inhomogeneous guiding medium. We first derive the basic equations for nonuniform-core fibers, and we show that in the analysis of nonuniform-corefibers, the small index gradient and weakly guiding approximations greatly simplify the analysis by making the wave equation scalar. Then a vector theory based upon Maxwell's equations is used to derive linear homogeneous fourth- order equations satisfied by the longitudinal electric and magnetic field components for a medium in which the permittivity decreases monotonically from the propagation axis by assuming the percentage change of permittivity from the guide axis to some radius a is small. The equations are solved exactly for mode patterns and propagation constants in an unconfined medium with quadratically decreasing permittivity by using the series expansion method. Finally the equations are solved numerically for various mode patterns and the comparison of exact and numerical solutions is stated..