Computational flight dynamics and some applications
Sayısal hesaplamalı uçuş dinamiği ve bazı uygulamaları
- Tez No: 119345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET Ş. KAVSAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sabit Kanatlı Esnemez Hava Taşıtı, Uçuş Dinamiği, Uçak Kararlılığı ve Kontrolü, Euler Açılan, Uçak Davranımı, Kontrol Yüzeyleri, Yanal ve Boylamsal Hareket, Durum Değişkenleri Modellemesi. vı, Fixed Wing Rigid Aircraft, Flight Dynamics, Aircraft Stability and Control, Euler Angles, Aircraft Attitude, Control Surfaces, Longitudinal and Lateral Motion, State Space Modeling. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
oz SAYISAL HESAPLAMALI UÇUŞ DİNAMİĞİ VE BAZI UYGULAMALARI DİKİCİ, ilke Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc Prof. Dr. Mehmet Ş. KAVSAOĞLU Eylül 2002, 190 sayfa Bu çalışmada, uçağın, uçuş dinamiği ve kontrol problemleri için bilgisayarlı çözümler sunulmaktadır. Ayrıca, Fortran programlama dili ve bilgisayar uygulamalarına yakın olan mühendis ve mühendis adayları için, uçuş dinamiği metodları da tartılmıştır. Sabit kanatlı esnemez hava taşıtının hareket denklemleri elde edilmiş ve Küçük Bozuntular Teorisi ile doğrusal hale getirilmiştir. Uçak hareketi, yanal ve boylamsal modelleri ve tümevarım algoritmalari kullanılarak daha önce sözü edilen denklemler ile çözümlenmiştir. Uçağın kapalı çevrim kontrolü sistemi çözümleri için Durum Değişkenleri Modellemesi Metodu kullanılmıştır.“FLIGHT”programı geliştirilmiş ve sonuçlan diğer program paketlerinin, FDC1.2, sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. T67 Askeri Eğitim Uçağı girdi dosyaları ve data tabanlı dosyalan AAAv2.3 (ileri Uçak analizi) programı ile hazırlanmıştır. Çeşitli uçak konfıgürasyonları ve uçuş şartlan için sayısal problemler çözülmüş ve analiz edilmiştir. Bu nedenle, uçuş simulasyonu için“FLIGHT”programı basit ve verimli bir araçtır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTATIONAL FLIGHT DYNAMICS AND SOME APPLICATIONS DİKİCİ, İlke M.Sc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Mehmet Ş. KAVSAO?LU September 2002, 190 Pages This study presents computer solutions for flight dynamics and control problems. Flight dynamics methods for engineers and engineering candidates, having familiarity with computer applications and Fortran programming language, are also introduced. Fixed-wing rigid aircraft equations of motion are derived and then linearized by Small Disturbance Theory. The aircraft motion for the given flight conditions, are analyzed with aforementioned equations by using integration algorithm and proposed lateral and longitudinal motion models. State Space Modeling Method is used for the solutions of the aircraft closed loop control system. The program“FLIGHT”is developed and the results are compared with that of some other software packages (MATLAB), FDC 1.2. Input file and database file are prepared for T67 Military Training Aircraft, by using software program, AAAv2.3 (Advanced Aircraft Analysis). Numerical problems are solved and analyzed for various aircraft configurations and flight conditions. Hence, the program“FLIGHT”is a simple and efficient tool for the flight simulation practice. in