Mutual transformation of urban public space and social life: Case studies from Ankara: 7th Street in Bahçelievler and Bilkent Center
Kentsel kamusal mekan ve toplumsal yaşamın karşılıklı dönüşümü: Ankara'da iki örnek araştırması: Bahçelievler 7. Cadde ve Bilkent Center
  1. Tez No: 119344
  2. Yazar: PERİN ÖZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANA BİLSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Kamusal Mekan, Yarı-Kamusal Mekan, Kamusal Mekanların Dönüşümü, Gündelik Yaşam, Kentsel Form, Kentsel Aktivite, Kentsel İmge, 7.Cadde, Bilkent Center. VI, Urban Public Space, semi-public space, transformation of public spaces, everyday life, urban form, urban activity, urban image, 7thStreet, Bilkent Center. IV SüKÜ>u*rrASYON
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
öz KENTSEL KAMUSAL MEKAN VE TOPLUMSAL YAŞAMIN KARŞILIKLI DÖNÜŞÜMÜ: ANKARADA İKİ ÖRNEK ARAŞTIRMASI: BAHÇELİEVLER 7. CADDE VE BİLKENT CENTER ÖZEN, Perin Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. F. Cânâ Bilsel Eylül 2002, 152 sayfa Bu tez kentsel kamusal mekanların oluşum ve dönüşümlerinde toplumsal yaşam ve mekan ilişkilerinin incelenmesi ve bu mekanların kamusallığı sorunsalı üzerine bir araştırmayı temel almıştır. Çalışma kamusal mekan, kentsel kamusal mekanda değişen kalıplar, kamusal mekanların yarı kamusal mekanlara dönüşümleri üzerine kuramsal bir araştırma ile başlamakta ve Ankaradaki iki kentsel merkezin analitik değerlendirmesinin yapılması ile sonuçlanmaktadır. Bu doğrultuda, kentsel kamusal mekanların dönüşümü ve oluşumunda altı çizilen toplumsal-mekansal ilişkileri çözümlemek amacıyla, Bahçelievler 7.Cadde ve Bilkent Center farklı kamusal mekan örnekleri olarak incelenmiştir. Bu araştırma kentsel kamusal mekanların toplumsal ve mekansal niteliklerinin çözümlenmesinde bir yöntem önerir. Bu bağlamda, bu çalışmada seçilen kentsel kamusal mekanlar, kentsel mekanların üç önemli bileşeni olan kentsel form, kentsel aktivite ve kentsel imge başlıkları altında incelenmiştir. Sonuç olarak, kamusal mekanların doğasında ortaya çıkan dönüşümü göz önüne alan bu çalışma kentsel kamusal mekanla toplumsal yaşamın karşılıklı olarak bir diğerini dönüştürücü özelliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MUTUAL TRANSFORMATION OF URBAN PUBLIC SPACE AND SOCIAL LIFE CASE STUDIES FROM ANKARA: 7th STREET IN BAHÇELİEVLER AND BİLKENT CENTER ÖZEN, Perin M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. F. Cânâ Bilsel September 2002, 152 Pages This thesis is based on a research on urban public spaces with regard to socio-spatial relations in mutual transformation, and the question of their level of publicness. The study starts with a theoretical study on public space, the changing patterns of urban public space, the shift from public spaces to semi-public spaces and ends up with an analytical evaluation of two urban centers in Ankara. In this respect, in order to analyze the underlying socio-spatial relations in the transformation and production of urban public spaces, 7th Street in Bahçelievler and Bilkent Center as representations of two different public space organizations are analyzed. iiiThis survey suggests a methodology in the analysis of urban public spaces with respect to their spatial and social properties. In this context, in this study, the chosen urban public spaces are examined under three headings, urban form, urban activity and urban image as three important components of urban places. Finally considering recent transformations in the very nature of public spaces, this study emphasizes the mutual relationships between urban public space and social life.