Enzymatic synthesis of novel dipeptides
Yeni dipeptidlerin enzimatik sentezi
  1. Tez No: 119350
  2. Yazar: IŞIL TÜZÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ÖZCENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoaktif peptidler, Bacillus subtilis, dipeptidler, basilisin, enzimatik sentez. vı, Bioactive peptides, Bacillus subtilis, dipeptides, bacilysin, enzymatic synthesis. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz YENİ DİPEPTİDLERİN ENZIMATTK SENTEZİ TÜZÜN, Işıl Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülay Özcengiz Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Eylül 2002, 73 sayfa Basilisin, Bacillus subtilis'in bazı suşları tarafından üretilen ve L-alanin ve L- antikapsinden oluşan bir dipeptid antibiyotiktir. Bu çalışmada, basilisin biyosentezinden sorumlu olan dipeptid sentetaz enziminin substrat özgüllüğü araştırılmıştır. Enzim, B.subtilis PY79'dan yüksek basınçlı jel kromatografisi (Superdex 200 kolonu) ile kısmen saflaştırılmıştır. In vitro basilisin biyosentezi ince tabaka kromatografî (TLC) ve Staphylococcus aureus'un test organizması olarak kullanıldığı filtre-kağıdı agar difluzyonu ile doğrulanmıştır. Substrat özgüllüğünü belirlemek için in vitro enzimatik aktivite testindeki L-alanin ve L-antikapsin yerine başka substratlar kullanılmıştır. L-antikapsin yerine furfurilamin, norefedrin, glisin ve benzilamin; L-alanin yerine ise sistein, glisin, aminoetilfosfonik asit ve l-(2- fiıril)-2,2,2 trifloro etanamin denenmiştir. Trifloro etanamin l-(2-furil)-2,2,2 trifluoro etanondan kimyasal olarak sentezlenmiştir. Furan ve trifloroasetik anhidrid trifluoro etanonun sentezi için başlangıç maddeleri olarak kullanılmışlardır. HCI.NH2OH ilavesi ile trifloro etanon okzimler sentezlenmiş, okzimlerin indirgenmesiyle de trifloro etanamin elde edilmiştir.Yeni ürün oluşumuna ince tabaka kromatografisi ile bakılmış ve pozitif TLC sonuçlu deneylerde dipeptid sentezinin doğrulanması için reaksiyon karışımı ekstraktlan gaz kromatografisi-kütle spektrometrisİ (GC-MS) analizine tabii tutulmuştur. Enzimin L- alanini furfurilamine, antikapsini de l-(2-füriI)-2,2,2 trifluoro ethanamine bağladığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENZYMATIC SYNTHESIS OF NOVEL DIPEPTTDES TUZUN, Işıl M.S. in Biology Supervisor: Prof. Dr. Gülay Özcengiz Cosupervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir September 2002, 73 pages Bacilysin which is produced by certain strains of Bacillus subtilis is a dipeptide antibiotic composed of L-alanine and L-anticapsin. In this study, substrate specificity of the bacilysin synthesizing enzyme, namely dipeptide synthetase was investigated. The enzyme was partially purified from B.subtilis PY79 by fast flow gel permeation chromatography on Superdex 200 column. In vitro bacilysin formation was confirmed by thin layer chromatography (TLC) and filter-disc agar diffusion assay employing Staphylococcus aureus as the assay organism. To determine the substrate specificity, L-alanine and L-anticapsin in the in vitro biosynthesis assay mixture were replaced by different substrates. Furfurylamine, norephedrine, glycine, and benzylamine were used to replace L-anticapsin. Cysteine, glycine, aminoethylphosphonic acid and l-(2-furyl)-2,2,2 trifluoro ethanamine were used as the alternatives to L-alanine. Trifluoro ethanamine was chemically synthesized from l-(2-furyl)-2,2,2 trifluoro ethanone. Furan and trifluoroacetic anhydride were used as inthe starting materials for the synthesis of trifluoro ethanone. Trifluoro ethanone oximes were then synthesized by the addition of HCI.NH2OH, and trifluoro ethanamine was obtained from the oxime by reduction. New product formation was checked by TLC and experiments with positive TLC results were subjected to gas chromatography followed by mass spectrometry (GC- MS) analysis for verification of dipeptide synthesis. The enzyme was found to link L-alanine to furfurylamine, and anticapsin to l-(2-fiiryl)-2,2,2 trifluoro ethanamine.