Byzantine manasteries and early Ottoman Külliyes: A comparative study
Bizans manastırları ve erken Osmanlı külliyelerinin üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 119356
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ UZAY PEKER, YRD. DOÇ. DR. CHARLES GATES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bizans manastırları, Osmanlı külliyeleri, mimari, Byzantine monasteries, Ottoman kiilliyes, architecture
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Anadolu'da, Bizans ve Osmanlı uygarlıkları sırasıyla Hıristiyanlık ve İslâmı özümsemişlerdir. Bu çalışmada, onların dini mimari yapıları karşılaştırılmış ve Bizans manastırları ile Osmanlı külliyeleri arasındaki farklar ortaya konulmuştur. Bu yapılar şehirlerin kuruluşunda önemli roller oynamış ve şehir sakinlerinin günlük hayatında aktif olarak yer almışlardır. Osmanlı külliyelerinden daha önce yapılmış olan Bizans manastırları, program ve mimari düşünce açısından Osmanlı külliyeleri ile benzeşmektedir. Bu çalışmanın amacı, ikisinin de benzer ve farklı karakterlerini karşılaştırmalı bir analiz ile ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In Anatolia, the Byzantine and Ottoman civilizations respectively incorporated Christianity and Islam. In this study, their architecture is compared and contrasted through the Byzantine monasteries and Ottoman kiilliyes. These complexes played an essential role in the formation of towns and actively took a part in the daily life of their inhabitants. The Byzantine monasteries were built earlier than the Ottoman kiilliyes, with similar functions, program and architectural concerns. The aim of this study is to analyze and to point out the shared and different characteristics of the two.