Tectonic analysis of buildings: Cases from Ankara
Binaların tektonik analizi: Ankara'da bir araştırma
- Tez No: 119357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN BALAMİR (KESKİN)
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: tektonik, birleşim, Frampton, Semper iv, tectonic, joint, Frampton, Semper HI
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET BİNALARIN TEKTONİK ANALİZİ: ANKARA'DA BİR ARAŞTIRMA Alkaya, Çağla Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydan (Keskin) Balamir Mayıs 2002, 112 sayfa Bu çalışmada binaların tasarım problemlerine getirilen yapısal çözümler açısından tektonik analizi yapılmaktadır. Kenneth Frampton'un“Tektonik Kültür Üzerine Araştırmalar: Ondokuzuncu ve Yirminci Yüzyıl Mimarisinde Konstrüksiyonun Şiirselliği”adlı kitabındaki mimari biçimi inceleme yöntemi yirminci yüzyıl Türk mimarisinin farklı dönemlerine ait binaları incelemek için kullanıldı. Objektif bir analiz yapabilmek için çözümler somut kaynaklarda yani binalarda kullanılan malzemelerin biçimlendirilme ve birleştirilme tekniklerinde arandı. Binalar, Frampton'un da üzerinde durduğu gibi Semper' in teorisindeki mimarlığın dört öğesi çerçevesinde incelendi: (1) zemin yapısı, (2) ocak, (3) iskelet (çatı), (4) kaplama. Bu dört elemanın biçimleri ve malzemeleri konstüksiyon sürecinin sonuçlan olarak değerlendirildi. Mimarlığın asıl amacının tasarım problemlerine somut konstrüksiyonel çözümler bulmak olduğu vurgulanarak, analizde hiçbir gereksiz ve önceden kararlaştırılmış biçime önem verilmedi. Böylece, malzemelerin şekilenişiyle elde edilen ifadenin tesadüfi ve gereksiz olmadığı veya mimarlık dışındaki bir kriterle belirlenmeyip, yapım aşamasında kullanılan çözümlerin ve tekniklerin sonucu olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TECTONIC ANALYSIS OF BUILDINGS: CASES FROM ANKARA Alkaya, Çağla M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan (Keskin) Balamir May 2002, 112 pages This study is mainly concerned with the tectonic analysis of buildings in terms of the constructional solutions found for design problems. Kenneth Frampton's way of analysing architectural morphology, presented in his work“Studies in Tectonic Culture: The Poetics of Construction in Nineteenth and Twentieth Century Architecture,”is taken as a method for analysing buildings from different stylistic periods of twentieth century Turkish architecture. For being able to make an objective analysis, design solutions are searched in tangible sources like the way materials are shaped and assembled. These buildings are analysed in terms of Semper's four elements of architecture: (1) earthwork (mound), (2) hearth, (3) framework (roofwork), and (4) enclosing membrane, as Frampton has put emphasis in his book. The materials and shapes of the four elements are considered as direct results of the process of construction. For emphasizing that the real task of architecture is to find tangible-constructional solutions for design problems, none of the redundant or predetmined architectural forms is given credit in the analysis. Thus, the expression obtained by shaping materials is supposed to be not arbitrary and redundant or decided by any other criteria outside architecture, but a direct result of the solutions and techniques used within the process of construction.