Commonly encountered seismic design faults in reinforced concrete residential buildings in Turkey
Betonarme konut yapılarında sıkça karşılaşılan deprem tasarımı hataları
- Tez No: 119369
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Earthquake Resistant Design, Seismic Design, Seismic Design Faults, Earthquake Architecture. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
öz TÜRKİYE'DE BETONARME KONUT YAPILARINDA SIKÇA KARŞILAŞILAN DEPREM TASARIMI HATALARI Özmen, Cengiz Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Ali İhsan Ünay Mayıs 2002, 108 sayfa Bu çalışma, betonarme konut türü yapıların bir deprem sırasındaki strüktürel davranışlarını olumsuz yönde etkileyen mimari tasarım hatalarını araştırmaktadır. Türkiye'de depreme dayanıldı yapı tasarımı, inşaat mühendislerinin sorumluluğu altında görülmektedir, bunun sonucu olarak, mimarlar ve özellikle mimarlık öğrencileri verdikleri tasarım kararlarının, tasarladıkları yapıların deprem davranışları üzerindeki etkisi hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi değillerdir. Bu çalışma, bir binanın yıkılmasına neden olan hataların çoğunun mimari tasarımdan kaynaklandığım göstermektedir.Bu çalışma ayrıca depreme dayanıklı yapı tasannu konusunu mimarların ve özellikle mimarlık öğrencilerinin anlayabileceği şekilde anlatmaktadır. Bu sayede halen sürmekte olan, insanları depreme dayanıklı yapı konusunda bilinçlendrme çalışmalarına bir katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Bu tezde öncelikle depremin genel özellikleri ve betonarmenin malzeme özellikleri konusunda bilgi verilerek okuyucuda temel bir bilgi birikimi oluşturmak amaçlanmıştır. Daha sonra sıkça karşılaşılan deprem tasarımı hataları mimarların sorumlulukları açısından anlatılmıştır. Son olarak izmit, Bekirpaşa bölgesinde 1999 depremleri sırasında yıkılan gerçek binalara dayalı bilgisayar modelleri kullanılarak bu anlatılanların geçerliliği gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler Depreme Dayanıklı Tasarım, Sismik Dizayn, Deprem Tasannu Hataları, Deprem Mimarlığı. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMMONLY ENCOUNTERED SEISMIC DESIGN FAULTS IN REINFORCED CONCRETE RESIDENTIAL ARCHITECTURE IN TURKEY Özmen, Cengiz MS., Department of Architecture Supervisor Assoc. Prof. Dr. Ali IhsanÜnay May 2002, 108 Pages This thesis is about the architectural design faults, which negatively affect the structural behavior of reinforced concrete residential buildings during an earthquake. In Turkey, earthquake resistant design is considered to be under the responsibility of structural engineers. As a result, architects and especially students of architecture are not well informed about the effect of their design decisions on the seismic performance of the buildings. This thesis will demonstrate that most of the design faults that lead to the destruction of a building are due to architectural decisions. IllThis thesis also intends to present the concept of earthquake resistant design in a comprehensible format for the architects and students of architecture and therefore aims to contribute to the efforts of creating a better awareness of earthquake resistant building design. This thesis begins by explaining the nature of earthquakes and the material properties of reinforced concrete to create a base of knowledge for the earthquake resistant design topic. In the fourth chapter, commonly encountered seismic design faults are explained in a way, which gives emphasis to the role of the architect. Iti the fifth chapter, the effects of the design faults on the seismic performance of the buildings is demonstrated with the help of computer generated models based on actual collapsed buildings in İzmit, Bekirpaşa District in 1999 earthquakes.