Pressure distribution and downpull force on vertical gate lips
Dikey kapak dudaklarında basınç dağılımı ve aşağı çekme kuvveti
- Tez No: 119368
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aşağı çekme kuvveti, kapak dudağı, basınç dağılımı iv, Downpull force, gate lip, pressure distribution m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz DİKEY KAPAK DUDAKLARINDA BASINÇ DAĞILIMI VE AŞAĞI ÇEKME KUVVETİ TELCİ, îlker Tonguç Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. İsmail AYDIN Temmuz 2002, 74 sayfa Hidroelektrik santrallerinin alık yapılarında kurulan kapaklara gelen aşağı çekme kuvveti bir hidrolik model üzerinde deneysel olarak çalışılmıştır. Kapak dudağındaki basınç dağılımı, dudak yüzeyine dizilmiş olan manometre deliklerindeki dinamik basınçların elektronik kaydı ile belirlenmiştir. Aşağı çekme kuvveti, zamana göre ortalaması alman basınç dağılımlarının integrali alınarak elde edilmiştir. Kullanımı kolay olan bir aşağı çekme kuvvet katsayısı tanımlanmış ve bu katsayı dört değişik dudak açısı ve değişken kapak açıklıkları için hesaplanmıştır. Aşağı çekme kuvvet katsayısının Reynolds sayısına bağımlılığı da incelenmiştir. Deneysel olarak elde edilen aşağı çekme kuvvet katsayısı verileri dudak açısı ve kapak açıklığının sürekli fonksiyonu olarak ifade edilmiştir. Aşağı çekme kuvvet katsayısı ifadesi tek boyutlu bir matematik modelle birleştirilmiş ve kapanmakta olan bir kapağa etki eden aşağı çekme kuvvetinin genel hesaplanma yöntemi gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRESSURE DISTRIBUTION AND DOWNPULL FORCE ON VERTICAL GATE LIPS TELCİ, İlker Tonguç M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İsmail AYDIN July 2002, 74 pages The downpull force on gates installed in the intake structures of hydroelectric power plants is studied experimentally on a hydraulic model. The pressure distribution on the gate lip is evaluated from the electronic recordings of dynamic pressures from piezometer holes arranged on the gate lip surface. Downpull force is obtained by integration of time averaged pressure distributions. An easy to use downpull coefficient is defined and evaluated for four different lip angles and variable gate openings. Reynolds number dependence of the downpull coefficient is also investigated. Experimentally obtained discrete data of downpull coefficient are expressed as a continuous function of lip angle and gate opening. The downpull coefficient expression is linked to a 1-D mathematical model and a general calculation procedure of downpull force acting on a closing gate is simulated.