Heat damage assessment of carbon fiber reinforced polymer composites by diffuse reflectance infrared fourier transform spectroscopy
Karbon elyafla güçlendirilmiş polimer kompozitlerde ısıl hasarın fourier dönüşümlü yayılımlı yansıtma kızılötesi spektroskopi yöntemiyle belirlenmesi
- Tez No: 119479
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA, PROF. DR. GÜNERİ AKOVALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Polimer matrisli kompozit, yayılımlı yansıtma kızılötesi (DRIFT) spektroskopisi, ultrasonik C-tarama, karbon-epoksi laminatlar vı, Polymer matrix composites, diffuse reflectance infrared Fourier transform (DRIFT) spectroscopy, ultrasonic C-scanning, carbon-epoxy laminates IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
oz KARBON ELYAFLA GÜÇLENDİRİLMİŞ POLİMER KOMPOZİTLERDE ISIL HASARIN FOURIER DÖNÜŞÜMLÜ YAYILIMLI YANSITMA KIZIL ÖTESİ SPEKTROSKOPİ YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ Dara, İlksen Hilâl Ph.D., Polimer Bilimleri ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Alpay Ankara Ortak Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Güneri Akovalı Ocak 2002, 159 sayfa Bu tez çalışmasında karbon elyafla güçlendirilmiş polimer (CFRP) kompozitler için ısıl hasarın etkileri Fourier dönüşümlü yayılımlı yansıtma kızılötesi (DRIFT) spektroskopi yöntemi ile belirlenmiştir. Neme doyurulmuş karbon-epoksi laminatlar kullanım sıcaklıklarının üzerinde ısıl hasara maruz bırakılmıştır. Isıl hasara bağlı olarak matris etken mekanik özelliklerdeki kayıp, laboratuar şartlarında mekanik testler, ultrasonik C-tarama ve DRIFT spektroskopi kullanılarak araştırılmıştır. DRIFT spektroskopi tekniğinin ısıl hasarın miktarının değerlendirilmesi konusunda ultrasonik C-tarama yöntemine göre daha etkili olduğu gözlenmiştir veDRIFT spektroskopi çekimleri mekanik test sonuçlan ile iyi bir korelasyon göstermiştir. Karbonil bant integralindeki artış, fenil oranındaki ve hidrokarbon ve hidroksil bant integrallerindeki azalmalara karşılık kompozit malzemenin mekanik özelliklerinde düşüş gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEAT DAMAGE ASSESSMENT OF CARBON FIBER REINFORCED POLYMER COMPOSITES BY DIFFUSE REFLECTANCE INFRARED FOURIER TRANSFORM SPECTROSCOPY Dara, İlksen Hilâl Ph.D., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof.Dr. Alpay Ankara Co-supervisor: Prof.Dr. Güneri Akovalı January 2002, 159 pages Diffuse reflectance infrared Fourier transform (DRIFT) spectroscopy was used to assess the effects of heat damage on carbon fiber reinforced polymer (CFRP) composites in this thesis study. Moisture saturated carbon-epoxy laminates were heat damaged above their upper service temperature. Loss of matrix dominated mechanical properties due to heat exposure was investigated in laboratory environmental testing conditions using mechanical tests, ultrasonic C-scanning and DRIFT spectroscopy. DRIFT spectroscopy was observed to be a more effective technique with respect to ultrasonic inspection in evaluating the extent of heat damage and a good iiicorrelation was found between mechanical test results and DRIFT spectra. The increase in carbonyl band integral, the decrease in phenyl ratio and hydroxyl and hydrocarbon band integrals evident from the DRIFT spectra were accompanied by a decrease in the mechanical strength of the composite material.