Risk assessment approach on underground coal mine safety analysis
Yeraltı kömür ocağının iş güvenliği analizinde risk tayini yaklaşımı
  1. Tez No: 119517
  2. Yazar: MEHMET SARI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CELAL KARPUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Yeraltı Kömür Madenciliği, Kaza Analizi, Olasılık Dağılımı, Çoklu Doğrusal Regrasyon, Zaman Serisi Analizi, Risk Yönetimi, Sigorta. vı, Underground Coal Mining, Accident Analysis, Probability Distribution, Multiple Linear Regression, Time Series Analysis, Risk Management, Insurance. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
oz YERALTI KÖMÜR OCAĞININ İŞGÜVENLİĞ1 ANALİZİNDE RİSK TAYİNİ YAKLAŞIMI San, Mehmet Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal Karpuz Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Sevtap Selçuk Eylül 2002, 192 sayfa Bazı ocaklarında modern işletim yöntemlerine geçilmesine rağmen, madenlerde meydana gelen iş kazaları ülkemizde can kayıplarına ve son derece yüksek ekonomik zararlara neden olmaktadır. Bundan kaynaklanacak risklerin belirlenmesi, değerlendirilmesi, kontrol edilmesi veya tamamen giderilmesine yönelik çalışmalara gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de bulunan iki yeraltı kömür ocağına ait risklerin profillerinin çıkarılması için bir risk tayini yaklaşımı ele alınmıştır. GLİ-Tunçbilek ve ELİ-Eynez ocaklarına ait son yedi yıllık kaza verisi çalışmaya esas teşkil etmiştir. Burada, kaza verilerinin istatistiksel ön bir analizi yapılarak, ocaktaki en tehlikeli yerler, kaza türleri, kazalının sanat kolu, etkilenen uzuv ve kazalının yaş aralığı tesbit edilmiştir. Türkiye ve dünya kömür üretiminde söz sahibi ülkelerin iş güvenliği değerleri farklı ölçekler kullanılarak grafikler yardımıyla karşılaştırılmıştır. Bir risk analiz metodolojisi geliştirilmiş ve iki vyeraltı kömür ocağında uygulanmıştır. Risk denkleminde sıklık ve şiddet şeklinde temsil edilen iki değişkene ait uygun ölçekler ortaya konarak kaza verisindeki her bir değişken için risk matrisleri oluşturulmuştur. Çalışmada, olasılık temelli bir yaklaşım iki ocak için niteliksel bir risk ölçeğinin oluşturulmasında benimsenmiştir. Bu amaçla, risk formülündeki her bir değişkenin alabileceği aralık değerlerini belirleyecek uygun olasılık dağılımları kaza verisine uygulanmıştır. Kaza sayısını modelleyen Poisson ve olay sonucu ortaya çıkacak gün kayıplarını modelleyen lognormal, simulasyon yardımıyla birleştirilerek yeni dağılıma ait kumulatif grafiğinden uygun risk seviyeleri oluşturulmuştur. İleride meydana gelecek olayların tahmin edilmesinde istatistikte yaygın olarak kullanılan çok değişkenli doğrusal regrasyon (MLR) ve zaman serisi (TS) yönteminden faydalanılmıştır. MLR modeli, kazalar ve bunların oluşumunda etken olan dört değişken arasındaki ilişkiyi açıklamaktadır. TS modeli ise ileride olması beklenen kaza sayılarının hesaplanmasında kullanılabilecek uygun bir araçtır. İki model de bu açıdan başarılıdır ve ileride meydana gelecek risklerin büyüklükleri her iki tekniğin sonuçlarına göre belirlenebilir. Sigorta çalışması için uygun kriterler belirlenmiş ve iki ocağın mekanize panolarına ait hasar-prim dağılım hesaplamaları detaylandırılmıştır. Son olarak, kabul edilemez risklerin yönetimine dair birkaç farklı alternatif önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RISK ASSESSMENT APPROACH ON UNDERGROUND COAL MINE SAFETY ANALYSIS San, Mehmet Ph.D., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Celal Karpuz Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Sevtap Selçuk September 2002, 192 pages Although modern underground mining methods are introduced, every year mine accidents in Turkey cause a vast amount of economical losses as well as the lives. Risks due to accidents have to be identified, evaluated and controlled or eliminated by proper techniques. In this study, a risk assessment approach will be taken into consideration based on the evaluation of the risk profiles of two underground coal mines in Turkey. Historical data of last seven years in GLI- Tuncbilek mine and ELI-Eynez mine constitutes the database of the study. Here, historical accident records are statistically analyzed and most dangerous accident locations, types of accident, job category of injured, part of body affected and age interval of injured are determined. A comparative study on the basic safety performance values of coal industry in Turkey and some other major countries are illustrated graphically for different measures. A risk analysis methodology is mdeveloped and implemented on two underground coal mines. For each variable in the accident data, related risk matrices are constructed by setting proper scales for two components in a risk formula namely frequency and severity. A probabilistic approach has been applied in the study towards the determination of a quantitative risk scale for two underground coalmines. For this purpose, two suitable probability distributions are fitted to the accident data to estimate possible ranges of each component in the risk formulation. Poisson distribution modeling the number of accidents and lognormal distribution modeling the number of days lost from work as a consequence are simply combined by simulation in order to construct proper risk levels referring to the final cumulative distribution. Prediction of future occurrences in the accidents is achieved by means of employing two common statistical techniques namely multiple linear regression (MLR) and time series (TS) analysis. MLR model explains the functional relationship between number of accidents and four independent variables effective in occurrence of the event. TS model is a useful tool in the forecasting of expected accidents in the future. Both models are successful in this regard and risk levels in the following years can be established according to results of both techniques. Characteristics and necessary criteria for the insurance have been established and loss-premium calculations have been detailed for two mines mechanized panels. Finally, several alternatives to manage the unacceptable risks are proposed.