Developing aggregate production planning and material requirements planning system for canned fish manufacturer in Turkey
Türkiye'deki bir konserve balık üreticisi için bütünleşik üretim planlama ve malzeme ihtiyaç planlama sistemlerinin geliştirilmesi
- Tez No: 119599
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ŞARMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: bütünleşik üretim planlama, doğrusal programlama, malzeme ihtiyaç planlama
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET Bu çalışmada balık işleyen bir işletme için Bütünleşik Üretim Planlama (BÜP) modeli geliştirilerek, çözümden elde edilecek verilere göre, işletmede kullanılan Malzeme İhtiyaç Planlaması (MİP) sisteminin etkinliği arttırılacaktır, BÜP sisteminde, deterministik talebi en düşük toplam üretim maliyeti ile karşılayacak üretim, envanter miktarları ve kullanılacak işçi sayısını saptayan ve 12 aylık dönemler için çözülen bir doğrusal model hazırlanacaktır. Model gerçek veriler kullanılarak çözülecektir. Öte yandan kullanılan MİP sistemi ise, gerekli malzemelerin doğru yere doğru zamanda iletilebilmesi için iş ve satın alma emirlerinin miktar ve zamanlamalarım tespit edecektir. Bu iki sistem, birbirlerine, Ana Üretim Çizelgesi (AÜÇ) ile bağlanmaktadır. Doğrusal BÜP modeli, LINDO LP yazılım paketi kullanılarak çözülecektir. BÜP ve MİP sistemlerinin etkileşimini ve raporlanmasını sağlamak için ise Oracle İli ERP sistemi, Discoverer ve Reports Programlan kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, Aggregate Production Planning (APP) has been modeled for a food indusry where fish is the raw material and it's aimed to increase the effectivitiy of the MRP being used in the plant, by the data of this APP' s solution. The APP is realised via a linear model which determines the optimal values of the production, inventory, overtime and workforce level, meeting the deterministic demand requirements with minimum total production costs. The LP model has been solved with actual plant data. On the other hand, the MRP system software predicts the timing and quantity of the shop and purchase orders, so that the necessary materials will be supplied in the right place, at the right time. The two system of APP and MRP related to each other via the Master Poduction Schedule. The linear APP model is solved for any 12 months of horizon, using the LDSfDO LP solution software package, while Oracle 11 i ERP Software, Discoverer and Reports programs are utilized to develop user-friendly, reporting facilities in the APP and MRP system. Keywords : aggregate production planning, linear programming, material requirements planning