Kapalı termosifon döngüsünde akış ve ısı transferinin teorik ve deneysel incelenmesi
Experimental and numerical analysis of flow and heat transfer in closed thermosyphon loop
  1. Tez No: 119694
  2. Yazar: TAHSİN BAŞARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERHAN KÜÇÜKA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: termosifon, kapalı doğal taşınım döngüsü, SIMPLEX algoritması, thermosyphon, closed natural circulation loop, SIMPLEX Algorithm
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
I] ÖZET Bu tezde, dikdörtgen formdaki kapalı döngü bir termosifon üzerine, analitik, sayısal ve deneysel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Termosifon döngünün düşeyde olan ısıtma ve soğutma bölgelerinde, sabit yüzey sıcaklığı sınır koşulu kullanılarak; bir-boyutlu analitik ve iki-boyutlu sayısal çözümleme yapılmıştır. Bir-boyutlu yaklaşımda, tam gelişmiş laminer akış için, Nusselt sayısı 3.66 olarak alınmış; Fanning sürtünme katsayısı ise 16/Re bağıntısından hesaplanmış; kaldırma kuvvetleri için Boussinesq yaklaşımı kullanılmıştır. İki-boyutlu modelde ise, sayısal sonuçlar, laminer akış kabulü ile ve süreklilik, momentum ve enerji denklemlerinin SIMPLEX algoritması ile çözümlenmesiyle elde edilmiştir. Deneysel çalışma için, ısı transfer bölgeleri eş merkezli ısı değiştirgeci olarak tasarlanan, kapalı döngü bir termosifonun üretimi gerçekleştirilmiştir. Isı transfer bölgelerinde sabit yüzey sıcaklığı kabulü ile elde edilen bir-boyutlu analitik yaklaşımın, akışı ve ısı transferini belirlemedeki yetersizliği gösterilmiştir. İki-boyutlu yaklaşımda ise, sayısal modelden elde edilen ısı transfer miktarı, akışkan hızı ve sıcaklığı, Reynolds sayısının 310'a kadar olduğu deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlarla uyumludur. Buna karşılık, bu değerin üzerindeki Reynolds sayılarında; deneysel çalışmalar ile sayısal modelden elde edilen sonuçlar; akış içindeki türbülans etkilerinden dolayı, akış hızını ve sıcaklığım belirlemede yeterli değildir. Fakat, sistemde taşman ısının hesaplanmasında; iki-boyutlu model, sayısal sonuçlarla yeterince uyumludur. Ayrıca, bir termosifon döngüsü için Nusselt sayısı tanımlanmış ve aktarılan ısının Grashof ve Prandtl sayılarına bağlı olarak değişimini veren bir bağıntı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT In this thesis, closed loop rectangular thermosyphon was studied using an analytical, numerical and experimental techniques One-dimensional analytical and two-dimensional numerical models were solved using uniform surface temperature boundary condition in the vertical heating and cooling sections of the thermosyphon loop. For one-dimensional model, Nusselt number was taken to be 3.66 for fully developed laminar flow and fanning friction factor was calculated by the relation of 16/Re. In addition, Boussinesq approach was used for buoyancy forces. In two-dimensional model, results for laminar flow case were obtained by solving the momentum and the energy equations through the SIMPLEX Algorithm. In the experimental part of this study, a closed loop thermosyphon was built. The heat transfer sections of this thermosyphon were designed as a concentric tube heat exchanger. It was shown that the one-dimensional model was inappropriate for estimating the heat transfer and the flow characteristics of the loop at the uniform surface temperature. However, two-dimensional numerical model provides results which are in good agreement with experiments for Reynolds numbers up to 310. At higher values of Reynolds numbers, due to turbulent distortion of the flow, a discrepancy in the calculated and measured velocity as well as temperature values was noted. In calculating the heat transfer rate, however, the two-dimensional model provides meaningful results. Hence, a correlation for the Nusselt number of the thermosyphon loop was developed. The dependence of this correlation on Grashof and Prandtl numbers was determined.