Gözlükule (Tarsus) kazısı etüdlük Erken Tunç Çağı seramiklerinin mikromorfolojisi
The Micromorphology of Gözlükule (Tarsus) excavation of the Early Bronze Age survey ceramics
  1. Tez No: 119812
  2. Yazar: H. ASENA KIZILARSLANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KAPUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Gözlükule (Tarsus), Arkeometri, Erken Tunç Çağı, Mikromorfoloji, Mineraloji, Gözlükule (Tarsus), Archaeometry, Early Bronze Age, Micromorphology, Mineralogy II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu tez çalışmasında, Adana Etnografya Müzesinin Tarsus Gözlükule Höyüğü etüdlük Erken Tunç Çağı kasalarından seçilen seramiklerin mineralojik, mikromorfolojik ve kimyasal yönden tanımlamaları yapılarak, hammadde kaynaklarının ve teknolojilerinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen tüm analiz sonuçları değerlendirilerek Tarsus Gözlükule Erken Tunç Çağı seramiklerinin yapımında Tarsus ve yakınlarında yer alan metamorfik, çökel ve volkanik hammadde kaynaklan ile birlikte lagünel kil hammaddelerinin kullanıldığı saptanmıştır. Buna karşın IX no'lu örneğin camlaşma düzeyi ile mineralojisi söz konusu örneğin ithal olma olasılığını arttırmıştır. Ayrıca seramikler üzerinde yapılan çalışmalar ile seçilen örneklerin, hamur hammadde ve teknolojik özellikleri ile Goldman'ın (1956) hazırladığı katalogla yapılan karşılaştırmalar değerlendirildiğinde, Erken Tunç Çağı kasalarından seçilen örneklerin hepsinin bu döneme ait olmadığı, bir kısmının daha geç evreler olan Orta ve Geç Tunç çağlarına tarihlendirilebileceği saptanmıştır. Araştırma sonuçlan daha önce bir çok kez olduğu üzere arkeolojik çalışmaların arkeometrik yaklaşımlarla desteklenmesi gerekliliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The raw material sources and technological properties of the Tarsus (Gözlükule) Hoyuk's selected survey ceramics stored in the Early Bronze Age boxes in the Adana Ethnography Museum, were studied by detailed mineralogical, micromorphological and chemical analyses. Results revealed that volcanic, metamorphic and sedimentary minerals along with lagoonal clayey raw materials of Tarsus and adjacent sites were used for the ceramic production in the Early Bronze Age. However, the significant difference in the vitrification level and the mineralogical properties of the sample no 9 would strengthen the view of being an imported ceramic ware. Moreover, when compared with the data of Goldsmith's catalogue, the ceramics stored in the boxes do not only represent the Early Bronze Age but also the Middle and Late Bronze Ages is later periods than the previously assigned Early Bronze Age of Tarsus. Thus, the results of this study reveal that, as it is on many occasions, archaeological studies should be supported by archaeometric approaches.