Yüzyüze halı dokumacılığı
Face to face carpet weaving
  1. Tez No: 119813
  2. Yazar: MUHSİN TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil, Halı, Yüzyüze Wilton Halı Dokuma
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ YÜZYÜZE HALI DOKUMACILIĞI Muhsin TEKİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Erdem KOÇ Yıl: 2002, Sayfa: 105 Jüri: Prof.Dr.Erdem KOÇ Doç.Dr.Orhan BÜYÜKALACA YrdDoç.Dr.Nihat ÇELİK Bu çalışma wilton yüzyüze halı dokuma sisteminin üretim proseslerini, makine yapılarım araştırmayı amaçlamıştır. Ayrıca, yüzyüze sistemiyle dokunmuş çeşitli halılar deneysel olarak incelenmiştir. Materyal olarak dünya, Türkiye, Kayseri, Niğde bölgesindeki halı işletmelerinde kullanılan makine, prosesler ve ürünler kullanılmıştır. Araştırma sonunda, yüzyüze wilton sisteminin ve bu sistemle çalışan halı dokuma makinelerinin özellikleri ortaya konulmuştur. Ayrıca halı kalitesine etki eden faktörler incelenerek; temin edilen numuneler üzerinde halıda kullanılan iplik oranları, statik yük altında kalınlık azalması ve dinamik yük altında kalınlık azalması deneyleri yapılarak numunelerin kalite değerlendirmeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS FACE TO FACE CARPET WEAVING Muhsin TEKİN DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr.Erdem KOÇ Year: 2002, Pages: 105 Jury : Prof.Dr.Erdem KOÇ Assoc.Prof.Dr. Orhan BÜYÜKALACA Assit.Prof.Dr.Nihat ÇELİK In this study, it was intended to investigate the production processes, machines and mat of the products of wilton face to face carpet weaving. In addition to this, structures and properties of the carpets were experimentally examined. For this, the machinery commonly known and used in the world, as well as in Turkey, and some of the woven carpet samples actually manufactured in Kayseri and Niğde of Turkey were taken as the examples. To this end, properties of wilton face to face carpet weaving systems and features of the machines were given. Furthermore, the quality parameters as the yarn rates in percent, decrement of the thickness under the static loads, and again the decrement of the dynamic loads were evaluated by the experimental study on the samples used. KeyWords: Textile, Carpet, Wilton Face to Face Weaving