Mersin (İçel) kromitlerine bağlı platin grubu elementlerin incelenmesi
Investment of platinum group element of related chromites in Mersin ophiolites
- Tez No: 119831
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AKYILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mersin Ophiolites, Chromitites, Platinum Group Elements. n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
öz DOKTORA TEZİ MERSİN (İÇEL) KROMİTLERİNE BAĞLI PLATİN GRUBU ELEMENTLERİN İNCELENMESİ HATİCE ERDAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr.Mustafa AKYILDIZ Yıl: 2002, Sayfa: 126 Jüri :Yrd. Dç. Dr. Mustafa AKYILDIZ :Prof.Dr. Servet YAMAN :Doç. Dr. Fevzi ÖNER Doğu Akdeniz ofiyolit komplekslerinden biri olan Mersin ofîyolitleri, Türkiye'nin Güneyinde Orta Toros ofiyolit kuşağı içinde yeralmaktadır. Mersin ofiyolitlerine bağlı dunit ve harzburjit, gibi örneklerin tüm kayaç ve eser element analiz verileri; magmatik kompozisyonlarının magnezyumca zengin ve Ti02'ce düşük içerikli olduklarına işaret etmektedir. Cr # >60 değerleri yüksek olan Mersin ofiyoliti kromitit ömeHerinin bu özellikleri suprasubdiksiyon zonu ortamında oluşumları ile uyumludur. Kromitit örneklerinin platin grubu element (PGE) analiz verileri sonucunda; % Cr203 içerikleri ya da cevher tipi ve PGE içerikleri arasında herhangi bir korelasyon saptanmamıştır. Mersin ofiyolitlerine bağlı saçınımlı, masif ve nodüler tipteki kromitit örneklerinin ortalama PGE ve altın içerikleri ir: 21.1, Ru: 59, Rh: 10.98, Pt: 30.7, Pd: 7.5 ve Au: 3.04 ppb' dir. Musalı yöresine ait örneklerden biri (M12: 191.6 ppb) ve Amele Evleri yöresine ait diğer bir örnek (M42a 182.9 ppb) daha yüksek toplam PGE değerleri göstermektedir. Mersin ofiyolitlerine ait tüm kromitit örnekleri normalize kondrit diyagramında negatif eğim göstermektedirler. Jeokimyasal kompozisyonları ve çok düşük PGE içeriklerine göre Mersin ofîyolitleri krormtitlerinin oluştuğu manto kaynağının çeşitli kereler tüketilmiş olduğu ve kristallendikleri safha süresince sülfürce doygunluğun olmadığı düşünülmektedir. Pd/Ir>l oranına sahip olan birkaç adet kromitit örneğinin PGE' ce zenginleşmesinde birincil bir magma ile kısmen farklılaşmış magma karışımının geçerli bir mekanizma olabileceği düşünülmektedir. Tektonit-harzburjitler içine sokulum yapmış olan klinopiroksenit örneği yüksek kristal farklılaşması (Pd/Ir:79.3) göstermekte olup Pt ve Pd'ce zenginleşmiştir. Bu zenginleşme normalize kondrit diyagramında pozitif eğim ile yansımaktadır. Anahtar Kelimeler Mersin Ofîyolitleri, Kromititler, Platin Grubu Elementler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS INVESTMENT OF DISTRIBUTION OF PLATINUM GROUP ELEMENT OF RELATED CHROMITES IN MERSİN OPfflOLITES Hatice ERDAL DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCINCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assocciated Prof. Mustafa AKYTLDIZ Year:2002, Pages: 126 Jury: : Associated Prof. Mustafa AKYILDIZ :Prof. Servet YAMAN : Asistant Prof. Fevzi ÖNER Mersin ophiolites is one of the complex of Eastern Mediterranean ophiolites, emplaced southern region of Turkey in the median Taurus belt ophiolites. The data of major and trace element analyses of patterns of Mersin ophiolites such as dunite and harzburgite indicated that they are rich magnesian and have low % TİO2 content. The chromitite samples have high Cr # (>60) values and this feature of the samples are consistent with their occurence of suprasubduction zone environment Platinum group element (PGE) analysis data show that there is no correlation between PGE and % Q2O3 content or ore texture of the chromitites samples The average contents of PGE and Au in schlieren, nodular and massive types of chromitites ore in the Mersin ophiolites are In 21.1, Ru: 59, Rh: 10.98, Pt: 30.7, Pd: 7.5 and Au: 3.04 ppb. PGE analyses show that one chromitite sample (M12 :191.6 ppb) from Musah and another sample (M42a:182.9ppb) from Amele Evleri location display higher total PGE values. All chromite samples of Mersin ophiolites have negative correlation in chondrodite normalized diagram. Geochemical composition and low PGE content of chromitite samples of Mersin ophiolites suggested that they have severely depleted mantle source and no sulfur saturation during of their crystallization stage. Having Pri7Ir>l ratio of a few chromitite patterns suggests a mixing of primitive and partially fractionated magmas could be a resanoble mechanism for their PGE enrichment. The clinopyroxenite which has intruded into tectonite harzburgite displays high fractional crystallization (Pd/Ir:79.3) pattern and has Pt and Pd enrichment. This enrichment is reflected in normalized condrodite diagram with positive correlation.