Kısa elyaf iplikçiliğinde maliyet ve üretim optimizasyonu
Cost and production optimization in a short fibre spinning process
  1. Tez No: 119830
  2. Yazar: TİMUR SULAYMANOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman Etüdü, Maliyet, Optimizasyon, Ring, Open-End IV, Timing Study, Cost, Optimization, Ring, Open End, Spinning
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KISA ELYAF İPLİKÇİLİĞİNDE MALİYET VE ÜRETİM OPTİMİZASYONU Timur SULAYMANOV ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Erdem KOÇ Yıl: 2002, Sayfa: 165 Jüri: Prof. Dr. Erdem KOÇ Doç. Dr. Rızvan EROL Yrd. Doç. Dr. Emel Ceyhun SABIR Tekstil sanayide en alt basamağı olan iplik sektöründe çeşit hammaddeler kullanılarak değişik iplikler üretilmektedir. Her endüstri uygulamadaki gibi burada da bir ipliğin işletmede iplik haline gele kadar değişik proseslerden geçmesi gerektirmektedir. Kısa elyaf iplikçiliği adı altında genellikle pamuk işletmeler ve kesik sentetik elyaf iplikçiliği düşünülmektedir. Bu çalışmada pamuk işletmesi ele alınmıştır. Pamuk işletmelerin geleneksel işlem prosesler harmanlama, çekim, eğirme ve sarma olarak adlandırılabilir. Söz konusu proseslerde bir takım makine ve işlemlerin verimli bir şekilde kullanılabilmesi, mevcut kaynaklarla maksimum kan sağlayacak optimum iplik üretimin belirlenebilmesi için iyi bir üretim planlamasının yapılması gerektir. Bu çalışmada iplik işletmede maliyet faktörleri göz önünde bulundurarak üretim optimizasyonu sağlayacak bir matematiksel model yardımıyla çözüm bulmaya çalışılmıştır. Örnek bir işletmede zaman etütleri yapılarak optimum işçi sayısı belirlenmeye çalışıldı, MPL optimizasyon program kullanarak örnek işletmede model çözülerek sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC THESIS COST AND PRODUCTION OPTIMIZATION IN A SHORT FIBRE SPINNING PROCESS Timur SULAYMANOV DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCD2NCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Erdem KOÇ Year: 2002, Page: 165 Jury: Prof. Dr. Erdem KOÇ Assoc. Prof. Dr. Rızvan EROL Assist. Prof Dr. Emel Ceyhun SABIR Spinning is a production area within textile sector, which uses different kind of raw materials as the fibres to produce different types of yarns. The conventional processes of spinning applied on the fibers and yarn, in a short spinning mill general include the blending, opening, cleaning, carding, drawing, twisting and winding. In a typical spinning mill, production planning attempts to determine the optimum yarn production quantities that maximize the total profit using the limited resources of raw material, machinery and labour. In this study, a linear mathematical programming model was developed to solve the production planning problem faced in spinning mills, considering the relevant production costs. The developed model was applied on an axisting spinning mill and the results obtained were discussed.