Sıcaklık, göz sapı kesimi ve stoklama yoğunluğunun Türk kereviti (Astacus leptodactylus) 'nin yumurta inkübasyon süresi, yaşama oranı, büyüme ve et-besin içeriği üzerine etkileri
The Effects of temperature, eyestalk ablation and stocking rate on egg incubation time, survival rate, growth, and meat composition of Turkish crayfish (Astacus leptodactylus)
  1. Tez No: 120010
  2. Yazar: BAYBARS SAĞLAMTİMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN KUMLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Astacus leptodactylus, Sıcaklık, Göz Sapı Kesimi, Hormon, Kuluçkalama, Astacus leptodactylus, Temperature, Eyestalk Ablation, Hormone, Incubation II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
öz DOKTORA TEZİ SICAKLIK, GOZ SAPI KESİMİ VE STOKLAMA YOĞUNLUĞUNUN TURK KEREVİTİ (Astacus leptodactylus)'NİN YUMURTA İNKÜBASYON SÜRESİ, YAŞAMA ORANI, BÜYÜME ve ET-BESİN İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ BAYBARS SAGLAMTIMUR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. Metin KUMLU Yıl 2002, Sayfa 148 Jüri: Doç.Dr. Metin KUMLU ProfDr. Gürkan EKİNGEN Yrd.Doc.Dr. Nazmi TEKELİOĞLU Yrd.Doç.Dr. Sedat KARA YÜCEL Yrd.Doç.Dr. Mahmut Ali GÖKÇE Bu tez üç ayrı denemeden oluşmuştur: Denemede I' de, tek ve çift göz sapı kesimi ve farklı dozlarda HCG hormonu enjeksiyonunun Türk kereviti (Astacus leptodactylus Esch.) anaçlarında çiftleşme ve yumurtlama zamanı ile yumurtalar üzerine etkileri araştırılmıştır. Çift göz sapı kesiminin yumurtlamayı kontrole kıyasla 25 gün daha erkene aldığı, tek gözsapı kesimi veya HCG uygulamalarının anaçlarda üreme üzerine etkili olmadığı belirlenmiştir. Çift gözsapı kesimi yapılan dişiler fizyolojik olarak sürekli kabuk değişimine zorlanmış ve sonuçta abdomen altına yapıştırdıkları yumurtalarını atılan kabukla kaybetmişlerdir. Deneme H'de, erken embriyonik dönemde dişilerden ayrılan kerevit yumurtalarının yapay olarak; doğal su sıcaklığı, 20, 24 ve 28°C'de kuluçkalandırılması ile erken açtırılması amaçlanmıştır. Erken embriyonik dönemde kuluçkalamada, hiçbir grupta olumlu sonuç elde edilememiştir. Deneme III' de, 20, 22 ve 25°C su sıcaklıklarında, çift göz sapı kesiminin ve iki farklı stok yoğunluğunun (15 ve 30 adet/m2) kerevitlerin kabuk değiştirme, büyüme ve hayatta kalma durumları, abdomen ve abdominal et oranlan ile et besin kalitesi üzerine etkilerine bakılmış; çift göz sapı kesiminin kabuk değişim döngüsünü kısalttığı ve büyümede göz sapı kesilmeyenlere kıyasla yaklaşık iki kat artışa neden olduğu, belirlenmiştir. Farklı sıcaklıkların büyüme üzerine önemli bir etkisi olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE EFFECTS OF TEMPERATURE, EYESTALK ABLATION AND STOCKING RATE ON EGG INCUBATION TIME, SURVIVAL RATE, GROWTH, AND MEAT COMPOSITION OF TURKISH CRAYFISH (Astacus leptodactylus) BAYBARS SAGLAMTIMUR DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Metin KUMLU Year 2002, Page 148 Jury: Assoc.Prof.Dr. Metin KUMLU Prof.Dr. Gürkan EKİNGEN Asst.Prof.Dr. Nazmi TEKELÎO?LU Asst.Prof.Dr. Sedat KARAYÜCEL Asst.Prof.Dr. Mahmut Ali GÖKÇE This thesis is comprised of three different experiments: In experiment I, the effects of uni or bi-lateral eyestalk ablation, and HCG injections of various dosages were investigated on mating and spawning time, and eggs of Turkish Crayfish (Astacus leptodactylus Esch.) broodstock. Bi-lateral eyestalk ablation shortened spawning time by 25 days in comparison to the control group whereas; uni-lateral eyestalk ablation and HCG injections had not effects on reproduction. Bi-lateral eyestalk ablation has physiologically forced the females to moult more frequently and this resulted in the loss of eggs that had been adhered to the abdomen. In experiment II, artificial incubation of eggs at an early embryonic stage under various water temperatures (natural, 20, 24 and 28°C) was studied in order to shorten the incubation period. At the early embryonic stage, the eggs in none of the groups had completed artificial incubation successfully. In experiment III, the effects of three temperatures (20, 22 and 25°C), bi-lateral eyestalk ablation and two stocking densities (15 and 30 animals/m2) were investigated on moulting, growth, survival, abdomen and abdominal meat rates, and meat quality of this crayfish species. Bi-lateral eyestalk ablation was found to shorten moulting interval and increase growth (two fold) as compared to intact animals. Different temperatures was found to have no significant effect on growth.