Orff tekniği ile verilen müzik eğitiminin matematik yeteneğine etkisinin incelenmesi
A Study on effect of music instruction based on orff method on mathematics ability
- Tez No: 120179
- Danışmanlar: PROF.DR. NERİMAN ARAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Orff Method, Music Trainig, Mathematics Training, Preschool Education
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırma, Orff öğretisi temelinde verilen müzik eğitiminin beş-altı yaş çocuklarının matematik becerilerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma beş yaş deney grubunda on iki, beş yaş kontrol grubunda on iki, altı yaş deney grubunda on iki, altı yaş kontrol grubunda on iki olmak üzere toplam kırk sekiz çocuk üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada çocuk ve ailesi hakkında bazı bilgileri içeren“Kişisel Bilgi Formu”, çocukların matematik becerilerini belirlemek için ön test ve son test olarak kullanılan TEMA-2 ve Orff Öğretisi temelinde hazırlanarak pilot çalışması yapılmış olan yirmi dört eğitim programı kullanılmıştır. Araştırmaya alman çocukların ön test, son test matematik yeteneği puan ortalamasının, ön test ve son test matematik yeteneği puan ortalaması arasındaki farkın deney ve kontrol gruplarına göre anlamlı olup olmadığını belirlemek amacıyla bağımsız gruplar“t”testi, yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, anne-baba öğrenim durumuna göre anlamlı olup olmadığını belirlemek amacıyla çift yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bağımsız gruplar“t”testi sonucunda, deney ve kontrol grubundaki çocukların her iki yaş grubunda da ön test matematik yeteneği puanlan arasındaki farkın anlamlı olmadığı, son test matematik yeteneği puanlan arasındaki farkın ve deney grubundaki çocukların ön test ve son test matematik yeteneği puanlan arasındaki farkın anlamlı olduğu bulunmuştur. Yapılan çift yönlü varyans analizi sonucunda ise deney ve kontrol grubundaki çocukların ön test, son test, ön test ve son test matematik yeteneği puan ortalaması farkının yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, anne-baba öğrenim durumuna göre anlamlı bir fark oluşturmadığı belirlenmiştir. 2002, 135 sayfaANAHTAR KELİMELER: Orff Öğretisi, Müzik Eğitimi, Matematik Eğitimi, Okulöncesi Eğitim
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the effect of music instruction based on Orff Method on mathematics abilities of five-six years old children. The study was designed according to two experimental and two control groups modeling. Each group consisted of twelve children. In the study, two instruments were used to collect data from participating children.“Personal Inventroy Form”was used to gather data about some of the personal characteristics of the subjects and their parents. TEMA-2 which was administred as pre-test and post-test was used to determine mathematics abilities of children. As the treatment of the study, twenty four educational programs which were prepared based on the Orff Method to teach music were taught to experimental groups. To analysis data, t test and analysis of variance statiscal techniques were used. To determine if there is a significant difference between pre-test and post-test scores and control and experimental groups' scores on mathematics abilities of children t test was applied. Analysis of variance technique was used to determine if there is a significant diffrences on the mathematics ability scores of children in terms of age, sex, number of sibling, parents educational levels. As result, it has been found that there is a signifant differences between post-test scores of all control and experimental groups, and between pre-test scores and post- test scores of experimental group. It has been found no difference between pre-test scores of control and experimental groups. Result of the analysis of variances indicated that no significant differences were found on mathematics ability scores of both control and experimental groups in terms of age, sex, number of sibling, and parents educational level variables.