Azit anyonu yardımı ile çok çekirdekli koordinasyon bileşiklerinin hazırlanması ve analitik amaçla kullanılabilirliklerinin araştırılması
Preparation of polynuclear complexes containing azide anion and investigation of their utilities for analytical purposes
  1. Tez No: 120184
  2. Yazar: RAİF KURTARAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN KENAR, PROF.DR. DİNÇER ÜLKÜ, PROF.DR. ESMA KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bases, azide ion, heteronuclear complex, homonuclear complex, ion selective electrode, cyclic voltammetry
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, ilk olarak ONNO tipinde bazı Schiff bazları ve terpiridin türevi olan 2,6-bis(3,5- dimetil-pirazoil)piridin gibi ligandlar kullanılarak Cu(II), Ni(II), Cd(II) ve Mn(II) iyonları ile tek çekirdekli ve iki çekirdekli kompleksleri hazırlandı. Tek çekirdekli kompleksler, N3" (azit) iyonu yardımı ile birbirine bağlanarak u-köprüsü taşıyan iki ve dört çekirdekli kompleksler hazırlandı. Üç çekirdekli komplekslerde ise azit iyonu merkez atoma terminal grup olarak bağlandığı belirlendi. Hazırlanan komplekslerin yapıları İR spektroskopisi, elementel analiz, erime noktası ve X-ışınları diffraksiyonu yöntemleri ile aydınlatıldı. Analitik amaçlı kullanılabilirliklerinin araştırılması kapsamında, bazı komplekslerin iyon-seçici elektrot olarak azit anyonuna duyarlılığı araştırıldı. Bakirli komplekslerin dönüşümlü voltametri ile susuz çözücülerdeki davranışları incelendi. 2002, 139 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Schiff bazları, azit iyonu, heteronükleer kompleks, homonükleer kompleks, iyon seçici elektrot, dönüşümlü voltametri. i
Özet (Çeviri)
In this study, mononuclear and dinuclear complexes were prepared with Cu(II), Ni(II), Cd(ll) and Mn(II) ions using ONNO type of Schiff bases and 2,6-bis(3,5-dirnethyl-pyrazolyl)pyridine ligand as a terpyridine derivative. Dinuclear and tetranuclear complexes containing u-azido bridge were synthesized from the mononuclear complexes. In trinuclear complexes, azide ions were bonded to central atom as a terminal group instead of u-bridging. The structures of the complexes were determined using IR spectroscopy, melting points and X-ray diffraction analysis methods. Azide-selective electrodes based on some complexes were investigated for analytical purpose. The copper complexes were also investigated using cyclic voltammetry in aprotic solvents. 2002, 139 pages