Treatment of industrial wastewater by biological oxidation and/ or chemical oxidation
Endüstriyel bir sıvı atığın kimyasal ve/ veya biyolojik oksidasyon yöntemleri ile zararsız hale getirilmesi
  1. Tez No: 120187
  2. Yazar: GÜLİN AYTİMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYDA ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: atıksu arıtımı, aktif çamur, katalitik ıslak hava oksidasyonu, Monod modeli, wastewater treatment, activated sludge, catalytic wet air oxidation, Monod model
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, Afyon Alkaloit Fabrikası atıksuyunun, biyolojik ve kimyasal oksidasyonla ve bu proseslerin çeşitli kombinasyonları ile arıtımı incelenmiştir. Biyolojik arıtım için aktif çamur, kimyasal arıtım için ise Katalitik ıslak hava oksidasyonu yöntemleri kullanılmıştır. Atıksu biyolojik arıtıma tabi tutulduğunda; havalandırma süresi (4, 6, 8 gün )ve hava akış hızının (3, 4,5 L/dak) KOİ giderimi üzerinde etkisi incelenmiştir. 6 günlük havalandırma süresinin uygun olduğuna karar verilmiştir. Aynı zamanda hava akış hızının artması, KOİ giderimini de artırmıştır. Katalitik ıslak hava oksidasyonu deneylerinde sıcaklığın (140, 150, 160 C) ve katalizör yüklemesinin (0.5, 1 g/L) etkileri incelenmiştir. 1 g/L katalizör yüklemesi ve 150 C sıcaklığın uygun olduğu saptanmıştır. Kombine proseslerde, biyolojik olarak arıtılmış atıksular katalitik ıslak hava oksidasyonuna, kimyasal olarak arıtılan atık sular biyolojik arıtıma tabi tutulmuştur. Fakat her iki kombinasyonun da çok etkili olmadığı biyolojik arıtımın ise tek başına yeterli olabileceği saptanmıştır. Ek olarak, aktif çamur prosesinin kinetiği Monod modeline göre incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The treatment of Afyon Alcaloide Factory Wastewater, a high strength industrial wastewater, was carried out by biological and chemical oxidations and plus by the appropriate combinations of them. As biological treatment, activated sludge and as chemical treatment catalytic wet air oxidation (CWAO), processes were used. In biological process, the effect of retention time (4, 6, 8 days) was tested and 6 days of retention time was decided to be appropriate. It was also seen that as air flowrate increased COD removal also increased. In CWAO, effects of temperature (140, 150, 160 C) and catalyst loading (0.5, 1 g/L) were tested. The optimum temperature and catalyst loading were found to be 150 C and lg/L, respectively. In combined processes, biologically treated wastewater was subjected to CWAO and also chemically oxidized wastewater was subjected to biological treatment. Combinations of the both processes seemed not so effective. Biological treatment alone was preferable. Also the kinetics of activated sludge process was modelled according to Monod Equation.