Separations by elelctrodialysis for the aqueous solutions having the cations K+ and Mg2+
K+ ve Mg2+ katyonlarını içeren sulu çözeltilerin elektrodiyalizle ayrılmaları
  1. Tez No: 120188
  2. Yazar: İLKER KURUCAOVALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DEMİRCİOĞLU, PROF. DR. NALAN KABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrodiyaliz, modelleme, tuz giderme, potasyum uzaklaştırılması, magnezyum uzaklaştırılması, Electrodialysis, modeling, desalination, potassium removal, magnesium removal
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
V ÖZET K+ and Mg2+ KATYONLARINI İÇEREN SULU ÇÖZELTİLERİN ELEKTRODİYALİZLE AYRILMALARI KURUCAOVALI, İlker Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Mustafa DEMÎRCİOĞLU Prof. Dr.Nalan KABAY Eylül, 2002, 72 sayfa Bu tezde, KC1 ve MgCİ2 tuzlarının tekil sulu çözeltilerinden K+ ve Mg2+ katyonlarının, sabit gerilim çalışma modunda kesikli tip elektrodiyaliz ile ayrılmaları incelenmiştir. Deneylerde, derişik ve seyreltik çözelti hatları debi ölçerlerle donatılmış, Tokuyama (Japan) firması tarafından üretilmiş olan Model TS-1-10 elektrodiyaliz cihazı kullanılmıştır. Denemelerde çözelti derişiminin, uygulanan gerilimin, çözelti dolanım debisinin ve iyonik türün elektrodiyalizin ayırma performansı üzerine etkisi incelenmiştir. Parametrik çalışmalar öncesi bir dizi deneme yapılarak incelenen çözeltiler için sınır akım değerleri ve bu akım değerlerine karşılık gelen gerilim değerleri tespit edilmiştir. Değişik çalışma koşullarında sürecin özgül güç tüketimi hesaplanmıştır. Aynı zamanda, deneysel verilere göre süreç için bir model türetilmiştir. Uygulanan gerilimin arttırılması ile ayırma performansı ve özgül güç tüketimi artarken, işlem süresi kısalmış, çözelti dolanım debisinin ise ayırma performansı, özgül güç tüketimi ve işlem süresi üzerinde belirgin bir etkisi olmamıştır. Bunun yanında, çözelti derişiminin ve katyon yükünün artması ile sınır akım değeri, özgül güç tüketimi ve işlem süresinin arttığı gözlemlenmiştir. Önerilen model deneysel verilere uygunluk göstermiştir. Ancak, modelin bazı iyileştirmelere ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SEPARATIONS by ELECTRODIALYSIS for the AQUEOUS SOLUTIONS HAVING the CATIONS K+ and Mg* KURUCAOVALI, İlker MSc in Chemical Engineering Supervisors: Assoc. Prof. Dr. Mustafa DEMİRCÎO?LU ProfDr.NalanKABAY September, 2002, 72 pages In this thesis, the separation of K+ ve Mg2+ cations from unary aqueous solutions of KC1 and MgCk salts has been investigated by batch type electrodialysis operated at constant voltage. In the experimental studies, TS-1-10 electrodialysis equipment (Tokuyama Corp., Japan) modified with rotameters in the concentrated and diluted solution lines was employed. The effect of different parameters such as applied voltage, ionic species, solution concentration and flow rate, on the separation performance of the process have been examined. Before parametric tests, a series of experiment were performed in order to find the limiting current and corresponding voltage values for the solutions examined. Specific power consumption of the process for various operating conditions was calculated. Also, a mathematical model based on the experimental data was proposed for the electrodialysis process. When the applied voltage was increased, separation performance and specific power consumption increased while operation time decreased. The change of flow rate did not make a remarkable effect on the separation performance, operation time and specific power consumption. The increase in concentration increased the limiting current, operation time and specific power consumption. When the charge of the ionic species increased, limiting current, specific power consumption and operation time also increased. The model fitted well to experimental data. But, the model needs some improvements.