Mathematical modeling and simulation of reactive distillation
Reaktif destilasyon kolonunun matematik modelleme ve simülasyonu
  1. Tez No: 120310
  2. Yazar: EMİNE BUYURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHAN S. ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: metil asetat, reaktif destilasyon, iyon değişim reçinesi, modelleme, reaksiyon kinetiği, methyl acetate, reactive distillation, ion exchange resin, modeling, reaction kinetics
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmada, kesikli reaktörde ve reaktif destilasyon kolonunda metil asetat üretimi incelenmiştir. Kesikli reaktörde, reaksiyon sıcaklığı, reaksiyona giren maddelerin oranlan ve katalizör miktarı değiştirilerek bu parametrelerin reaksiyon üzerine etkileri incelenmiştir, deney sonuçlarına hem homojen hem de heterojen reaksiyon kinetiği modelleri uygulanarak reaksiyon kinetiği için en uygun model saptanmıştır. Metil asetat üretimi, hem reaksiyonun hem de ayırma işleminin aynı ünitede gerçekleştiği reaktif destilasyon kolonunda gerçekleştirilmiş, geri akım oranı ve besleme debileri değiştirilerek deneyler tekrarlanmıştır. Ayrıca reaktif destilasyon kolonunun matematik modellemesi Visual Basic ortamında yapılmış ve deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, methyl acetate production was studied in a batch reactor and in a reactive distilaltion column. In the batch reactor, the effects of reaction temperature, initial moles of reagents and the amount of catalyst on the reaction were investigated. Homogeneous and heterogeneous reaction kinetics models were applied to the experimental results. Methyl acetate production was performed in the column in which reaction and separation takes place simultaneously. Reflux ratio and feed molar ratio were changed and the effects of these parameters were investigated. Mathematical modelling was studied and compared with the experimental results.