Sodium dodecylsulfate (SDS) temelli ikili liyotropik sistemlerdeki faz hallerinin ve optiksel kırıcılık özelliklerinin incelenmesi
The Investigation of phase states and refracting properties of binary lyotropic systems based on sodium dodecylsulfate (SDS)
- Tez No: 120309
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEOMAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıvı kristaller, liyotropik, SDS, Liquid crystal, lyotropic, SDS
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET SODIUM DODECYLSULPHATE (SDS) TEMELLİ İKİLİ LİYOTROPİK SİSTEMLERDEKİ FAZ HALLERİNİN VE OPTİKSEL KIRICILIK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ RENDECİ, Ayşegül Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Teoman YILDIZ Ağustos 2002, 71 sayfa Bu tez çalışmasında, SDS + su ikili liyotropik sıvı kristal sisteminde meydana gelen miseller izotropik Lı, nematik-kalamitik Ne ve hekzagonal E mezofazların mezomorfik, morfolojik ve optiksel kincilik özellikleri araştırılmıştır. Geniş konsantrasyon aralıklarında hazırlanmış sistemlerde oluşan faz halleri incelenmiş ve faz diyagramı tespit edilmiştir. Bu mezofazların kırılma indislerinin sıcaklıkla değişimi incelenmiştir. İncelenen mezofazların morfolojisi ve optiksel kincilik özellikleri arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VTT ABSTRACT THE INVESTIGATION OF PHASE STATES AND REFRACTING PROPERTIES OF BINARY LYOTROPIC SYSTEMS BASED ON SODIUM DODECYLSULFATE (SDS) RENDECÎ, Ayşegül MSc in Physics Supervisors: Assoc. Yrd. Doç. Teoman YTLDÎZ August 2002, 71 pages In this work, morphological, mesomorphic and optical refracting properties of micellar isotropic Li phase, nematic-calamitic Nc and hexagonal E mesophases occuring in SDS + water binary lyotropic system have been investigated. Experimantal results obtained from Abbe refractometer and polarizing microscope are reported. Phase states, constituting in lyotropic phase crystals system that are prepared at wide concentration range are examined for large temperature intervals and a phase diagram are determined. Changes of refraction indices of these mesophases with temperature is investigated. Connection and correlation between morphology and optical refraction properties of these mesophases are obtained.