An In vitro investigation about dissolution rates of paracetamol by high pressure liquid chromatographic method
Parasetamolün bünye koşullarında çözünme hızının yüksek basınç sıvı kromatografi (HPLC) yöntemi ile izlenmesi
- Tez No: 120315
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU TOSCALI, DR. HASAN ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: HPLC, Parasetamol, Dissolüsyon, HPLC, Paracetamol, Dissolution
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
VII ÖZET PARASETAMOLÜN BÜNYE KOŞULLARINDA ÇÖZÜNME HIZININ YÜKSEK BASINÇ SIVI KROMATOGRAFİ (HPLC) YÖNTEMİ İLE İZLENMESİ Şafak ŞANLI Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Duygu TOSCALI Aralık-2002, 99 sayfa Bu çalışmada dünyada en yaygın olarak bilinen ve kullanılan analjezik ve antipiretikler arasında önemli bir yere sahip olan parasetamolün çözünme hızına etki eden parametrelerin Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi (HPLC) yöntemi ile analiz edilerek, sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. 100, 200 ve 300mg parasetamol aktifi içeren tabletlerin dissolüsyon çalışmaları farklı pH değerine sahip ortamlar ve değişik palet dakikadaki devir sayılan (rpm) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar incelenmiş ve bu parametrelerden çözünme hızına en çok etki edenin dozaj olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT AN IN VITRO INVESTIGATION ABOUT DISSOLUTION RATES OF PARACETAMOL BY HIGH PRESSURE LIQUID CHROMATOGRAPHIC METHOD ŞANLI, Şafak Analytical Chemistry Department Supervisor: Prof. Dr. Duygu TOSCALI 2. Supervisor: Dr. Hasan ERTAŞ December-2002, 99 pages In this s&idy it was aimed to analyze the parameters that effect on the dissolution rate of paracetamol one of the worldwide known and used analgesics and antipyretics; and comparison of the results by high performance liquid chromatography (HPLC) method The dissolution studies of the 100, 200 and 300mg paracetamol tablets were performed under the different pH valued dissolution media and different rpm values for the pallets. The results obtained was examined and the dosage was found to be the most effecting parameters on the dissolution rate of the paracetamol tablets.