Düzlem çerçeve sistemlerin geometrik nonlinear statik analizi
The Geometrical non-linear analysis of frame structures in plane
- Tez No: 120361
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: geomeric non-linear, iterative prosedüre, matris- displacement
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET DÜZLEM ÇERÇEVE SİSTEMLERİN GEOMETRİK NONLİNEER STATİK ANALİZİ BİLGE, Soner Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ayhan Nuhoğlu Eylül 2002, 140 sayfa Bu tezde düzlem çerçeve sistemlerin geometrik nonlineer statik analiz hakkında genel bilgiler verilmiştir. Ayrıca hesabında tanjant rijitliği kullanan bir iterativ deplasman yöntemi açıklanarak yöntemi içeren bir bilgisayar programı sunulmuştur. Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Genel bilgiler giriş bölümünde verilmiştir. İkinci bölümde düzlem çerçeve sistemlerin geometrik nonlineerliği ile ilgili literatürde karşımıza çıkan çözüm yöntemlerini içeren çalışmalar verilmiştir. Üçüncü bölümde geometrik nonlinerlik üzerinde durulmuştur. Matris-Deplasman yaklaşımı tanımlanmıştır. Dördüncü bölümde elastik ve geometrik rij itlik matrisleri Galerkin Metoduna göre çıkarılmış, transformasyon matrisleri ve iterativ prosedürler açıklanmıştır. Beşinci bölümde bilgisayar programı tanıtılmıştır. Altıncı bölümde sayısal örneklerle test edilmiştir(Farklı açıklık ve yükseklikteki çerçeveler). Son bölüm ise sonuçlar değerlendirilmiş ve öneriler sunulmuştur. Anahtar sözcükler geometrik nonlineer, iterativ prosedür, matris- deplasman.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE GEOMETRICAL NON-LINEAR ANALYSIS OF FRAME STRUCTURES IN PLANE BİLGE, Soner MsC in Civil Eng. Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ayhan NUHOGLU September 2002, 140 pages In this thesis, general information about the geometrical non-linear analysis of frame structures in plane. By explaining a tangent stiffness iterative displacement method used in calculating these systems, a computer program including this method is presented. This thesis is made up of seven chapters. General information is given in the first chapter. In the second chapter the studies containing the solution method about geometrical nonlinearities of the frame structures in plane are explained. In the third chapter, geometrical non-linearities is examined. Matrix-displacement approximation is described. On the fourth chapter, elastic and geometric stiffness matrix are derived according to Galerkin Method. Transformation matrix and iterative procedures are explained. In the fifth chapter, computer program is presented and it's tested by numerical examples (on the different span and stories frames). The results and advices for future researches evaluated in the last chapter.