Synthesis of aromatic compounds containing functional group
Fonksiyonel grup içeren aromatik bileşiklerin sentezi
  1. Tez No: 120372
  2. Yazar: ŞENAY GÜÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DEMET ASTLEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Organobakır reaktifleri, Yüksek dereceli organobakır reaktifleri, Organolityum bileşikleri, Organocopper, higher-order cyanocuprates, Organolithium compounds
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
V ÖZET FONKSİYONEL GRUP İÇEREN AROMATİK BİLEŞİKLERİN SENTEZİ GÜÇER, Şenay Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Demet ASTLEY Haziran 2002, 57 sayfa Bu çalışmada, bromobenzen türevlerinden çıkılarak, lityum ve bakır siyanür ile diaril siyanobakırlityum reaktiflerinin hazırlanışı tanımlandı. Bu reaktiflerin orto pozisyonunda iyot içeren monometoksi ve dimetoksi türevleriyle metal-halogen yerdeğiştirme reaksiyonu incelendi. Ayrıca 2- iyodoanisol ve 2- bromoanisol bileşiklerinin de bu reaktiflere karşı olan etkinlikleri karşılaştırıldı. Ürünlerin bir kısmının karakterizasyonu İR, NMR spektrumları ve erime noktası tayini ile yapılmıştır. Ürünlerden 1,3 dimetoksibenzen'in karakterizasyonu da elde edilen ürün karışımının ve standardın GC-MS spektrumları alınarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SYNTHESIS OF AROMATIC COMPOUNDS CONTAINING FUNCTIONAL GROUP GUCER, Senay MSc in Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Demet ASTLEY June 2002, 57 pages In this study, the preparation of diaryl cyanocopperlithium reagents from bromobenzene derivatives, using lithium and copper(l) cyanide is described. These reagents underwent metal-halogen exchange reaction with monomethoxy and dimethoxy derivatives which contained iodine in their ortho positions and the reactivity of these reagents with 2- iodoanisole and 2-bromoanisole is described. The products were characterised by m.p, IR and NMR spectroscopy analysis. The analysis of the product 1,3-dimethoxybenzene was carried out using GC-MS spectra of both the product sample and a standard sample of 1,3- dimethoxybenzene.