BALB/c tipi farelerde metanefroz gelişirken farklılaşan hücrelerin ışık-elektron mikroskobu ile morfolojilerinin ve glikozaminoglikanların belirlenmesi
In The BALB/c type mice, light and electron microscopy determination of glycosaminoglycans and morphologies of the cells that differentiated during the developing metanephrosis
  1. Tez No: 120432
  2. Yazar: BEYHAN GÜRCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABİRE KARAÇALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, gelişim, glikozaminoglikan, ince yapı, geçirimli elektron mikroskobu, fare, Kidney, juxtaglomerular apparatus, development, ultrastructure, transmission electron microscopy, glycosaminoglycans, mouse
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, BALB/c tipi fare embriyoları (~ 12, 14, 16, 18, 20 günlük) ve yeni doğan bireylerden elde edilen metanefroz tip böbrekte nefron gelişim safhalarında jukstaglomerular sistem ince yapısı ile bazal tabaka ve hücrelerarası matriks materyali olan Glikozaminoglikan (GAG) çeşitlerinin dağılışı araştırılmıştır. Alınan doku örneklerinde genel gelişim safhalarının yapısı toluidin mavisi ve hematoksilen-eosin ile boyanmış örneklerde çalışılmıştır. GAG çeşitleri MgCb Kritik Elektrolit Konsantrasyonunda hazırlanmış alcian blue 8GX ve periodik asid-Schiff ile histokimyasal olarak ışık mikroskobu düzeyinde gösterilmiştir. Sitolojik yapı ise uranil asetat- kurşun sitrat ile boyanmış epon kesitlerde elektron mikroskobu ile incelenmiştir. İncelenen embriyonik dönemlere ve yeni doğana ait doku örneklerinde olgunlaşmış glomerül safhası hariç böbreğin nefron gelişim safhaları böbreğinkapsül altı bölgesinde sürekli olarak gözlenmektedir. Distal tübülün makula densa hücrelerine farklılaşacağı bölge, gelişen glomerülün damar kutbuna ilk defa ~ 14. günde yaklaşmaktadır. -18. günden itibaren böbrekte korteks ve medulla ayırımı ile birlikte olgunlaşmış glomerül de ayırt edilmektedir. Gelişme sırasında en az morfolojik değişikliğe uğrayan hücreler parietal tabaka, en fazla değişiklik geçirenler ise podositlerin gelişeceği visceral tabaka hücreleridir. Olgun glomerülde makula densa hücreleri iyi gelişmiş granüllü endoplazmik retikulum, Golgi kompleksi ile salgı oluşturan hücrelerin morfolojik özelliklerine sahiptir ve embriyonik dönemin ~14. gününden itibaren salgı oluşturacak yapısal özelliğe sahip hücreler ayırt edilmektedir. Jukstaglomerular sistemin diğer hücreleri olan Jukstaglomerular Hücreler ile Lakis Hücreleri gelişmenin olgunlaşma safhasına yakın, damar gelişim safhasından itibaren ayırt edilmeğe başlarlar. Jukstaglomerular hücrelerde karakteristik renin salgı granülleri ancak olgunlaşmış glomerül safhasında görülür. GAG çeşitlerinin belirlendiği AB ile en koyu boyanan bölgeler bazal tabakalardır ve baskın olan GAG çeşidi hyalüronik asittir. Uyarılmanın devam ettiği kapsül altı bölgelerinde hyalüronik asidin, hareketin az olduğu bölgelerde ise kondroitin sülfat ile dermatan sülfat miktarı fazladır. Gelişim ilerledikçe de sülfatlanmış glikozaminoglikan miktarında anlamlı bir azalma olur. Ayrıca, incelenen bazal tabakalarda az da olsa heparin, heparan sülfat ve keratan sülfatın varlığı belirlenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
in Biology Supervisor: Prof. Dr. Sabire KARAÇALI May 2002, 90 pages In this study, ultrastructure of juxtaglomerular system and distribution of glycosaminoglycan (GAGs) types, which are intercellular matrices and basal laminal materials, in metanephrosis type kidneys during developing stages of nephrone were investigated. The kidneys were obtained from the BALB/c type mouse embryos (~ 12, 14, 16, 18, 20 days old) and newborns. The structure of the general developing stages was studied in tissue samples stained with toluidin blue and haemotoksilen-eosin. GAG structures were investigated histochemically under the light microscope using periodik acid-Schiff and dlcian blue 8GX prepared in critical electrolite concentrations of MgCİ2. Cytological structure was examined under the electron microscope using epon sections stained with uranyl acetate-lead citrate. All the nephron developing stages except the mature glomerulus stage in the tissue samples were observed always at capsule beneath region of kidney.VII The region where distal tubule will differentiate to macula densa cells comes close to vascular pole of developing glomerulus first at day ~ 14. From 18 day, together with appearance of the cortex and medulla, mature glomerulus is also arised. During the development, parietal layer of cells undergo minimal morphological changes, while the visceral layer cells that will develop to podocytes undergo maximum morphological changes. f: Macula densa cells in mature glomerulus have morphological properties as secreting cell using well developed granuller endoplasmic reticulum and Golgi complex, and from 14 days of embriyonic stage, the cells are distiguished. The other types of cells in Juxtaglomerular system, juxtaglomerular and Lacis cells are distinguished from the stage of angiogenezis to the beginning of the stage of maturing phase in development. The characteristic rennin secretory granules in juxtaglomerular cells are only observed in matured glomerular stage. By the AB, using for determination of GAG varieties, basal layers are stained densely, and the dominant GAG variety is hyaluronic acid. In the long induction regions, hyaluronic acid found abundant, while in the regions where less movement, chondroitin sulphate and dermatan sulphate are very abundant. With the progress of development, amount of sulphated GAGs are suggestively reduced. In addition, in the investigated basal laminaes, heparin, heparan sulphate and keratan sulphate may determined rarely.