Hatay'ın bir yıllık Onobrychis miller (Fabaceae) türlerinin morfolojik, anatomik özellikleri ve kromozom sayıları bakımından araştırılması
Studying the annual Onobrychis miller (Fabaceae) species that grown in Hatay in aspects of morphological, anathomical characteristics and chromosome number
  1. Tez No: 120731
  2. Yazar: YELDA BÜYÜKAŞIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EKREM AKTOKLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fahaceae, Onobrychis, morfoloji, anatomi, kromozom sayısı, Fabaceae, Onobrychis, morphology, anathomy, chromosome numbers
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET HATAY'IN BİR YILLIK ONOBRYCHIS MİLLER (FABACEAE) TÜMLERİNİN MORFOLOJİK, ANATOMİK ÖZELLİKLERİ VE KROMOZOM SAYILARI BAKIMINDAN ARAŞTIRILMASI. Bu çalışmada, Onobrychis Miller (Fahaceae) cinsine ait, Hatay'da doğal yayılış gösteren bir yıllık türlerden O. caput-galli (L.) Lam., O. aequidentata (Sibth. & Sm.) d'Urv ve O. crista-gatti (L.) Lam. 'nin şimdiye dek belirlenmemiş olan kromozom sayılan ve anatomik özellikleri belirlenmiştir. Ayrıca morfolojik özellikleri incelenerek hem Türkiye Florası'ndaki betimlerine kıyasla daha ayrıntılı veriler elde edilmiş hem de türlerin betimlenen özelliklerinde herhangi bir varyasyon olup olmadığı saptanmaya çalışılmıştır. Sonuçta, taksonomide kullanılabilecek temel bilgiler elde ederek Türkiye Florası'na katkıda bulunmak ve söz konusu türlerin biyolojik özelliklerini aydınlatmak amaçlanmıştır. Farklı lokalitelerdeki populasyonlar üzerinde. yapılan çalışmalarla türlerin morfolojik özellikleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Türkiye Florası'nda betimlenen özelliklerinde çeşitli varyasyonlar olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışılan türlere ait bitkilerin farklı vejetatif devrelerinde, kök, gövde, yaprak, çiçekdurumu sapı gibi organlarının değişik bölgelerinden kesitler alınmıştır. Böylece söz konusu türlerin anatomik yapılarına ait karakteristik özellikler ve bitkinin bir yıllık ömrü süresince bu özelliklerde meydana gelen değişiklikler ayrıntılı bir şekilde araştırılmıştır. Sitolojik incelemeler sonucunda somatik kromozom sayıları; O. caput-galli için 2n=14; O. aequidentata için 2n=14; O. crista-gatti için 2n=16 olarak belirlenmiştir. 2002, 110 sayfa
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT STUDYING THE ANNUAL ONOBRYCHIS MILLER (FABACEAE) SPECIES THAT GROWN IN HATAY IN ASPECTS OF MORPHOLOGICAL ANATHOMICAL CHARACTERISTICS AND CHROMOSOME NUMBER In this study, we tried to determine for the first time the anathomical details and chromosome numbers oîOnobrychis caput-galli (L.) Lam., O. aequidentata (Sibth. & Sm.) d'Urv. and O. crista-galli (L.) Lam. These annual species are belong to Onobtychis Miller (Fabaceae) which grow and naturaly spread In addition we studied the morphological characteristics to obtain more detailed information and to determine if there are any variations in the Flora of Turkey by comparing the obtained data with the previously reported data in the Flora of Turkey. Our basic aim in this study was to generate data that could be used in taxonomical studies and clarify the biological properties of the above mention species. As a result of studying of morphological characteristics of populations from different locations it is concluded that there are several variations in their characteristics compared to the previously published data in the Flora of Turkey. In the different phases of graving, the species of these plants are investigated by taking sections from different organs such as root, stem, leaf and pedincule. There fore the characteristics of anathomical structure and the all changes occured in their life studied in detail. As a result of sitologjcal studies, chromosome numbers were determined as the following; 2n=14 for O. caput-galli, 2n=14 for O. aequidentata, 2n=16 for O. crista- galli. 2002, 101 Pages.