İnternet tabanlı uzaktan eğitime pratik bir yaklaşım
A practical approach to the web based distance education
  1. Tez No: 120805
  2. Yazar: HAYATİ ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAT İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Distance education, web-based education
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET UZAKTAN EĞİTİME PRATİK BİR YAKLAŞIM ÇAVUŞ, Hayati Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nihat İNANÇ Ocak 2002, 132 sayfa Eğitim kavramı her yaşta, her insana ve her ihtiyaca cevap vermesi gerekli bir kavramdır. Bu önemli görevi üstlenmesi nedeniyle eğitim, değişen yaşam koşullarına ve standartlarına göre kendisini sürekli yenilemelidir. Eğitim sitemlerinde bir takım sorunlar mevcuttur. Bu sorunların mutlaka ve en kısa zaman içerisinde çözümlenmesi gerekmektedir. Bu sorunların çözümünde de ileri eğitim teknolojilerinin uygulamaya konulması gerekli ve kaçınılmazdır. Eğitimde iletişim teknolojilerinin kullanımı, özellikle uzaktan eğitim konusunda yapılan araştırmalar nedeniyle uzun süredir gündemde yerini almaktadır. Teknoloji alanındaki değişmeler ve yeni gelişmeler bütün iletişim teknolojilerini ve bu arada da bilgisayar teknolojisini doğrudan etkilemektedir. Bilgisayar teknolojisindeki yeni gelişmelerin açtığı ufuklar her türlü yeniliğe ve teknolojik gelişime aç olan eğitim sürecinde de köklü değişimleri gerçekleştirebilecek niteliktedir. Bu noktada, internet üniversiteleri ve internet yayıncılığının eğitime yansımalarını göz ardı etmek mümkün değildir. Bu çalışmada, son yıllarda eğitim alanında oldukça tartışılan ve uygulamaya konulan uzaktan eğitim konusu ele alınmıştır. Daha önce bu konuyla ilgili yapılan çalışmalarda işin sadece teorik boyutu ele alınmış, ancak bizim çalışmamızda bir uygulama dersinin (MK-510 Lan ve Wan Dizaynı) web-tabanlı eğitimine yönelik web sayfaları da tasarlanmış ve konuya ilgi duyacakların bu işi nasıl yapmaları gerektiğine dair bilgiler verilmiştir. Tezin oluşturulması sırasında sadece FrontPage 2000 programı kullanılmıştır. Yapılan bu çalışma ile, uzaktan eğitimin, bizim eğitim sistemimizde de kullanılmasının çok büyük faydalar doğuracağı sonucu ortaya çıkmıştır. Uzaktan eğitim ile yer, mekan ve zaman sınırlamaları ortadan kalkmış, nerede, ne zaman ve ne kadar istenirse bu eğitimin alınabileceği sonucu elde edilmiştir. Anahtar kelimeler : Uzaktan eğitim, Web-tabanlı eğitim.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PRACTICAL APPROACH TO THE DISTANCE EDUCATION ÇAVUŞ, Hayati Msc, Electric-Electronics Department Supervisor : Asst. Prof. Dr. Nihat İNANÇ January 2002, 132 pages Education concept must answer to every person at every age, every necessity. Therefore, education must refresh itself always according to the changes of the life. There are a lot of problem;; in the education system. These problems must be solved in a very short time. While solving these problems, high communication technologies must be used. There is no escape from these technologies. Over the last 15-20 years, distance education is the most popular high communication technology. There are lots of researches about this subject. The improvements on the technologies effect the computer technologies directly. The advent of modern computer technology and the Internet has triggered new approaches to the teaching-learning process. The process of teaching and learning has evolved greatly over the years, improving with time and making use of available tools and technology to enhance teaching methods. With WWW (World Wide Web), it is now possible to offer teaching/learning process outside a conventional classroom. The Internet provide the advantage of providing education to people in remote areas, and to large number of people the same time at the different geographical locations. At this point, internet universities and internet publishing help us to solve the educational problems. With this thesis studying, distance education subject is handled which has been discussed and applied for the recent decades. We prepared a web-based distance education pages for one of the high license lessons (MK-510 LANs-WANs) which is being taught at the Yuzuncu Yil University. While preparing the web pages, we only used the FrontPage 2000 program. With this thesis studying, we saw that distance education has a lot of solutions for the problems of our education system.