Erzincan ve Erzurum illeri Uropodit (Acari, Gamasida, Uropodina) faunası
Uropodid (Acari, Gamasida, Uropodina) fauna of Erzincan and Erzurum provinces
  1. Tez No: 121453
  2. Yazar: DURMUŞ ALİ BAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHLİS ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Sistematik, Acari, Uropodina, Yeni kayıtlar m, Turkey, Systematics, Acari, Uropodina, New records IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
ÖZET Doktora Tezi ERZİNCAN VE ERZURUM İLLERİ UROPODİT (ACARI, GAMASIDA, UROPODINA) FAUNASI Durmuş AH BAL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Muhlis ÖZKAN Bu çalışmada, Erzincan ve Erzurum'dan toplanan Uropoditler değerlendirilmiş ve bu örneklerden 5 familyaya ait 14 cins ve 27 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden; Uroseius kurui n.sp., Nenteria orhanermani n.sp., Trichouropoda turcica n.sp., Uroobovella ayyildizi n.sp., Uroobovella erzincanica n.sp., Uroobovella salmanı n.sp., Urodiaspis kencei n.sp., Crinitodiscus demirsoyi n.sp. ve Trachyuropoda aktaci n.sp. bilim dünyası için; Polyaspis criocephali, Trachytes montana, Trichouropoda ovalis, T. alveola, T. quinquemontana, T. schweizeri, Uroobovella flmicola, Dinychus inermis, D. undulatus, D. carinatus, Urodiaspis shcherbakae, Macrodinychus bregetovaae, Oplitis conspicua ve Uropoda (Cilliba) cassidea minima Asya kıtası ve Türkiye faunası için yeni kayıttır. Ayrıca, T. quinquemontana 'nın larva, protonimf, erkek ve dişileri, U. shcherbakae' 'nin protonimf ve erkekleri, D. undulatus'un deutonimfleri, Discourella modesta'nın protonimfleri de yine ilk kez bu çalışmada tanımlanmıştır. Teşhis edilen tüm türlerin ve çeşitli evrelerinin, örneklerimiz üzerinden şekilleri çizilmiş, çeşitli organlarının ölçümleri yapılmış, tanımları gözden geçirilmiş, tür, cins ve familya teşhis anahtarları düzenlenerek dünyadaki yayılışları verilmiştir. 2002, 328 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis UROPODID (ACARI, GAMASIDA, UROPODINA) FAUNA OF ERZİNCAN AND ERZURUM PROVINCES Durmuş Ali BAL Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Prof. Dr. Muhlis ÖZKAN In this study, Uropodid species collected from Erzincan and Erzurum provinces were evaluated. Totally, 27 species belong to 5 families and 14 genera were determined. Of these, Uroseius kurui n.sp., Nenteria orhanermani n.sp., Trichouropoda turcica n.sp., Uroobovella ayyildizi n.sp., Uroobovella erzincanica n.sp., Uroobovella salmanı n.sp., Urodiaspis kencei n.sp., Crinitodiscus demirsoyi n.sp. and Trachyuropoda aktaci n.sp. are new to science, and Polyaspis criocephali, Trachytes montana, Trichouropoda ovalis, T. alveola, T. quinquemontana, T. schweizeri, Uroobovella fimicola, Dinychus inermis, D. undulatus, D. carinatus, Urodiaspis shcherbakae, Macrodinychus bregetovaae, Oplitjs conspicua and Uropoda (Cilliba) cassidea minima are new for the Asia continent the Turkish fauna. Furthermore, larvae, protonmymphe, male and female of T. quinqeumontana, protonmymphe and male of U. shcherbakae, deutonymphe of D. undulatus, and protonymphe of Discouralla modesta were described first time in this study. The drawings and measurements of various organs of the species and their distribution in the world have been given. Also, it has been reviewed their definitions and arranged keys for the species. 2002, 328 pages